Analizam mai jos cazul unui angajator obligat sa plateasca drepturi salariale unui fost angajat, in urma unei hotarari judecatoresti. Urmeaza sa i se acorde astfel salariatului concediat in octombrie 2010 toate drepturile salariale cuvenite pentru perioada oct. 2010 - febr. 2013.
In aceasta perioada fostul angajat nu a fost reintegrat, deci nu apare declarat in declaratia 112 depusa de companie pentru acesta perioada, reintegrarea lui urmand a se efectua in cursul lunii martie 2013.
Vom vedea cum se va proceda din punct de vedere al platii drepturilor salariale cuvenite pentru perioada amintita, a retinerilor salariale si in ce priveste Declaratia 112, avand in vedere ca hotararea judecatoreasca nu este inca definitiva si irevocabila.
Solutia consultantului:
Hotararile pronuntate de tribunal (in prima instanta) sunt executorii. Astfel, potrivit art. 448 alin. (1) din noul Cod de Procedura Civila, hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect, intre altele, plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor, ori despagubiri pentru accidente de munca. Executarea acestor hotarai are caracter provizoriu.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit."
Totodata, conform prevederilor art. 296 indice 18 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, contributiile sociale datorate potrivit legii se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
Din punct de vedere al contributiilor sociale, prevederile pct. 27 si 28 din Normele metodologice date in aplicarea art. 29618 din Codul fiscal stabilesc astfel:
27. Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, cat si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
28. Pentru calculul contributiilor sociale, altele decat cele prevazute la pct. 27, in situatia hotararilor judecatoresti ramase definitive, prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
Instructiunile de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" prevad astfel:
2.6. Pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni, bifandu-se cu X casuta corespunzatoare de pe formular.
2.7. Declaratia rectificativa intocmita conform prezentelor instructiuni se depune numai pentru rectificarile care vizeaza perioadele de raportare incepand cu 1 iulie 2012. Pentru perioadele de raportare cuprinse intre 1 ianuarie 2011 si 30 iunie 2012, "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" se completeaza si se rectifica, dupa caz, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Astfel, pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti, cum sunt si diferentele de salarii corespunzatoare unor perioade anterioare, in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, angajatorul are obligatia sa intocmeasca declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.