A fost creat un protocol pentru lucratorii straini. Inspectoratul General pentru Imigrari si AJOFM

protocol muncitori ajofmlucratori extracomunitaricontract de munca
A fost creat un protocol pentru lucratorii straini. Inspectoratul General pentru Imigrari si AJOFM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat ca Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) au semnat un protocol pentru consilierea lucratorilor extra-comunitari din Romania ale caror contracte au incetat inainte de perioada stabilita.
 
"Vazand ca pot aparea asemenea cazuri de contracte incheiate inainte de termenul initial stabilit, mi-am pus problema cine trebuie sa se implice. Asa ca am abordat IGI (Inspectoratul General pentru Imigrari, n.r.) si am putut vedea ca avem o problema de lipsa de coordonare intre institutii. De exemplu: IGI are imaginea lucratorilor din spatiul extra-comunitar ale caror contracte sunt intrerupte, dar nu are o politica proactiva de a-i sprijini in a-si gasi noi locuri de munca. (...) M-am angajat intr-un dialog cu cei de la IGI si (...) am semnat un protocol prin AJOFM si am spus urmatorul lucru: in momentul in care ei (IGI, n.r.) afla ca respectivele persoane nu mai au un loc de munca, trebuie sa contacteze AJOFM-ul de pe plan local si impreuna sa le puna la dispozitie mai multe oferte de munca, din care sa-si aleaga", a afirmat Violeta Alexandru, intr-o dezbatere despre sectorul constructiilor, potrivit Agerpres.
 
Potrivit ministrului Muncii a subliniat ca Inspectoratul General pentru Imigrari este prima institutie informata in momentul in care contractul unui lucrator extra-comunitar din Romania inceteaza inainte de perioada stabilita initial.
 
"Intrarea acestor persoane (...) pe teritoriul Romaniei se face sub stricta coordonare a Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI), este o structura care apartine Ministerului Afacerilor Interne si care are un rol-cheie in a urmari, pe baza solicitarilor pe care le fac diferite agentii pentru plasarea fortei de munca, caci nu pot intra pe teritoriul Romaniei pe cont propriu, ci prezenta lor in activitate se face in baza unor contracte negociate si discutate prin aceste firme care intermediaza cererea cu oferta. IGI este structura care urmareste, care tine o evidenta a prezentei fortei de munca din spatiul extra-comunitar in Romania si care bineinteles, este si prima care afla atunci cand un contract de munca este intrerupt inainte de perioada initiala agreata", a explicat Violeta Alexandru.
 
Ministrul Muncii a precizat, potrivit aceleiasi surse, ca agentiile de intermediere a fortei de munca, cele care aduc in Romania lucratori extra-comunitari, nu sunt interesate sa se implice in gasirea unui nou loc de munca pentru un lucrator al carui contract a fost incheiat inainte de perioada stabilita initial.
 
"Agentia care ii aduce in Romania isi opreste rolul la momentul la care ei semneaza contractul cu angajatorul, si nici ea nu este nici motivata, nici interesata sa se implice, nici IGI nu are o politica activa de a-i sprijini sa-si gaseasca un nou loc de munca, si atunci ei ramaneau in fata unei singure optiuni, de a se intoarce in tara", a spus ministrul. 
 
De asemenea, cei mai multi lucratori extra-comunitari isi doresc sa obtina un nou loc de munca in Romania daca li se incheie contractul de munca inainte de data normala de expirare. 
 
"Marea majoritate doresc (un nou loc de munca, n.r.). (Daca, n.r.) nu doresc sa aleaga dintre noile oferte de munca, atunci se activeaza mecanismul de repatriere a acestora. Pana sa ajungem acolo (la protocolul dintre AJOFM-uri si IGI, n.r.), oamenii aveau disponibilitate sa lucreze in alta parte, dar nu le raspundea nimeni ca sfat acestei dorinte sa lucreze pe care ei o aveau", a spus ministrul Violeta Alexandru, conform aceleiasi surse.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protocol muncitori ajofmlucratori extracomunitaricontract de munca

Data aparitiei: 21 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

A fost creat un protocol pentru lucratorii straini. Inspectoratul General pentru Imigrari si AJOFM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]