In situatia contractelor din drepturi de autor, un salariat este pensionar si un salariat este angajat cu CIM la o alta unitate. Ce contributii sociale obligatorii se calculeaza in cazul in care au optat pentru impunerea cu 16% a impozitului pe venit si care este baza de calcul a impozitului?
In rezolvarea acestei situatii, mentionam ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuata detin calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale, la care Romania este parte.
In consecinta, regula spune ca persoanele ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale.
Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal prevede ca persoanele ce obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1).
Astfel, in cazul in care o persoana realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj sau este asigurata in sistemul public de pensii, in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, sau are calitatea de pensionar al acestor sisteme, nu datoreaza contributia individuala de asigurari sociale (10,5%) pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor nu datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de membru al unei intreprinderi familiale;
-venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
Conform prevederilor art. III din OUG 125/2011, la data de 1 iulie 2012 s-a abrogat art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010, aprobata prin Legea 279/2010, cu modificarile ulterioare.
Ca urmare, incepand cu data de 01 iulie 2012 nu se mai datoreaza contributie la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Cu privire la impozit platitorul venitului din drepturi de proprietate intelectuala are obligatia retinerii la sursa a unui impozit de 10% situatie in care baza de calcul a impozitului este diminuata cu 20% cheltuiala deductibila.
In situatia in care beneficiarul venitului din drepturi de autor a optat pentru retinerea la sursa a impozitului in cota intreaga de 16%, baza de calcul a acestui impozit o constituie venitul brut obtinut de beneficiarul drepturilor de autor.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro