Solutia consultantului:
Programarea efectuarii concediului de odihna se face in conditiile art. 148 din Codul muncii de angajator. Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni, daca programarea este colectiva atunci perioada efectuarii concediului de odihna poate fi septembrie - decembrie.
In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni. Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 24 - 31 decembrie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada octombie - decembrie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada octombrie - decembrie cu cel putin 60 de zile inainte.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ori, daca programarea se face de catre angajator, si avand in vedere situatia creata cu privire la disponibilizarea a jumatate din personal angajatorul poate reveni asupra acestei decizii si poate stabili ca perioada de efectuare a concediului de odihna aferent anul 2012 sa fie in luna noiembrie. Potrivit art. 75 persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Preavizul si concediul de odihna sunt doua drepturi distincte ale angajatului. Desi Codul muncii nu specifica daca la sfarsitul perioadei de proba contractul de munca inceteaza, apreciem ca salariatii dsponibilizati pot efectua perioada de preaviz in luna noiembrie si concediul de odihna in luna decembrie. In decizia de incetare a CIM va fi trecuta durata preavizului conform legislatiei aplicabile in vigoare.