In forma care a ajuns la Parlamentul Romaniei, noul Cod al Muncii creste perioadele de preaviz si de proba, permite firmelor sa scape de lucratorii incompetenti si pedepseste aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". Perioada de proba este majorata la 90 de zile, perioada de preaviz creste la 20 de zile, durata contractului de munca pe perioada determinata creste de la 24 la 36 de luni. Cum stau insa lucrurile in alte tari?
Germania - negocieri dure
Perioada de proba poate fi de trei, sase sau chiar noua luni. In general, angajatorii prefera perioada de sase luni. Femeile nu pot fi concediate pe perioada sarcinii si nici timp de patru luni dupa revenirea la munca din concediul postnatal.
Salariile compensatorii nu sunt incluse in legislatia muncii din Germania. Se pot obtine in cazul disponibilizarilor colective sau la inchiderea unei fabrici ori la relocarea ei. De asemenea, muncitorii care sunt concediati si mai au putin pana la pensionare pot primi salarii compensatorii. Companiile care nu au patru ani de activitate nu sunt obligate sa acorde salarii compensatorii.
Exista contracte colective de munca, care se negociaza dur. Sectiunea din contracte dedicata salarizarii este valabila pe o perioada cuprinsa intre unu si trei ani, dupa care se renegociaza.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Durata unui contract de munca pe perioada determinata este de doi ani. Sunt permise mai multe contracte succesive, atat timp cat nu se depaseste limita de doi ani. De exemplu, un contract de sase luni poate fi prelungit de trei ori. Saptamana de lucru este de 48 de ore. Orele suplimentare sunt reacompensate prin zile libere. Se pot recompensa si prin bani daca este prevazut in contractul colectiv de munca. Concediul este de 25 de zile lucratoare pentru cei care lucreaza sase zile pe saptamana si de 20 de zile pentru cei care lucreaza cinci zile pe saptamana.
Pentru munca „la negru" este sanctionat financiar doar angajatorul, inclusiv cu inchisoarea (de la sase luni la cinci ani).
Franta - 35 de ore saptamana de lucru
In Codul Muncii francez, perioada de proba nu este obligatorie. Poate fi introdusa de angajatori, dar nu trebuie sa depaseasca doua luni pentru un muncitor cu un contract de munca nedeterminat, trei luni pentru maistri si tehnicieni si patru luni pentru cei cu functii de conducere.
Incheierea unui contract de munca pe o perioada determinata sau temporara este posibila doar pentru activitati specifice si sezoniere, caz in care angajatorul trebuie sa demonstreze ca nu-si permite locuri de munca durabile. Preavizul trebuie trimis cu cel putin 30 de zile inainte de data concedierii.
Durata concediului platit este de 25 de zile lucratoare, iar saptamana de lucru, de 35 de ore. Munca „la negru", desi este greu de dovedit chiar si in Franta, expune la sanctiuni atat angajatorul, cat si salariatul. Acesta din urma este pasibil sa returneze sumele primite si sa fie condamnat impreuna cu angajatorul. Reprezentantii sindicatelor nu pot fi concediati. Ei beneficiaza de protectie de concediere in caz de procedura de salvare, redresare sau lichidare judiciara a companiei.
Marea Britanie - proba de noua luni
Nu exista o limita legala a perioadei de proba, dar majoritatea angajatorilor prefera noua luni. Daca la sfarsitul perioadei angajatul e concediat, acesta poate contesta in instanta numai daca a lucrat cel putin 12 luni.
Toti angajatii au dreptul la minimum cinci-sase saptamani de concediu de odihna platit (28 de zile), perioada in care sunt incluse si sarbatorile legale. In cazul in care un angajat e disponibilizat, compania are datoria sa-l consulte individual sau prin reprezentanti. Angajatorul e obligat sa informeze angajatul asupra motivelor pentru care a fost pus pe lista si sa asculte ideile acestuia.
In cazul in care consultarea nu are loc, disponibilizatul poate da in judecata compania pentru concediere ilegala. Disponibilizatul are dreptul la plati compensatorii in functie de varsta, salariu si de vechimea in companie.
In cazul demisiei, preavizul minim legal pe care trebuie sa-l dea angajatul este de o saptamana. In cazul in care compania decide incetarea contractului, preavizul minim legal este de o saptamana daca vechimea angajatului e de pana la doi ani si de o saptamana pentru fiecare an lucrat, dar maximum 12 saptamani daca vechimea este mai mare de doi ani.
Angajatii cu contracte temporare de munca au aceleasi drepturi ca si angajatii cu contracte pe termen nelimitat. Munca „la negru" se pedepseste cu amenda sau pana la doi ani de inchisoare.
Ungaria - un cod inspirat din cel francez
In Codul Muncii se acorda drepturi extinse sindicatelor. Se organizeaza consultari cu acestea in toate problemle legate de angajati. Dar imputernicitul sindical nu are voie sa dezvaluie informatii de afaceri considerate de angajator confidentiale sau secrete. Exista sistemul contractului colectiv de munca. Perioada de proba la angajare este de 30 de zile, dar se poate prelungi la trei luni. Compensatiile platite in caz de disponibilizari variaza in functie de vechimea angajatului.
O prevedere clar inspirata din Codul Muncii din Franta este recomandarea ca angajatii care mai au cinci ani pana la pensionare sa nu fie concediati. Codul Muncii pune accent pe egalitatea sanselor si se refera concret la femei, angajati de peste 40 de ani, rromi, handicapati, persoane cu mai multi copii. Recent s-a redus perioada de anuntare a concedierilor colective (30 de zile). Eva Galambos
Somajul tehnic si norma redusa de lucru
Una dintre noutatile care ii nelinisteste pe sindicalistii din Romania este introducerea in Codul Muncii a asa-numitelor „scheme de redistribuire a fortei de munca", acorduri pentru norma redusa de lucru. Proiectul de Cod pe care isi va asuma raspunderea Guvernul permite reducerea saptamanii de lucru de la cinci la patru zile atunci cand o firma isi diminueaza temporar activitatea pe o perioada mai mare de 30 de zile. Masura este insotita de scaderea corespunzatoare a salariului.
De asemenea, proiectul reglementeaza si asa-zisul somaj tehnic, in cazul reducerii sau intreruperii activitatii, cand unii angajati sunt trimisi acasa si platiti cu 75% din salariul de incadrare. Potrivit Biroului pentru Europa Centrala si de Est al Organizatiei Mondiale a Muncii (OIM), aceste acorduri pentru norma redusa" au fost testate cu un anumit succes de mai multe state", printre care se numara Austria, Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda, Elvetia, Croatia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Turcia. „Atat Comisia Europeana, cat si OIM promoveaza aceste scheme ca masuri care pot ajuta la controlarea impactului crizei de locuri de munca si la mentinerea acestora", mai spune Biroul pentru Europa Centrala si de Est al OIM.