Dupa cum probabil ati aflat deja, avem schimbari legislative importante in domeniul salarizarii.
Despre ce modificari legislative vorbim?
- Se majoreaza salariul minim pentru sectorul agricol si in industria alimentara;
- Se acorda facilitati fiscale pentru angajatorii care cresc voluntar salariile angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie;
- Se introduc elemente noi care trebuie inregistrate in Revisal;
- Se cer conditii suplimentare pentru acordarea concediilor medicale si a indemnizatiilor aferente.
Sunt modificari extrem de importante, care necesita explicatii detaliate si profesioniste privind modul corect de aplicare, scopul fiind, desigur, evitarea amenzilor ITM. Aceste amenzi ajung, de exemplu, la 2.000 de lei in cazul in care angajatorii nu majoreaza salariul minim pentru lucratorii din sectorul agricol si industria alimentara.
Iata de ce va invitam la Seminarul National de Salarizare, unde specialistele Luminita Obaciu si Rodica Mantescu vor face o analiza impecabila a noutatilor legislative si vor raspunde pe loc intrebarilor dvs.
Notati-va in agende data de 12 iulie si locatia Crowne Plaza Bucuresti si grabiti-va sa va asigurati participarea la acest eveniment de inalta tinuta profesionala, detalii AICI >>>
Principalele teme care vor fi abordate la Seminarul national de Salarizare si Contributii
Conform Legii nr. 144/2022 s-a introdus un element nou ce urmeza sa fie inregistrat in Revisal, dupa ce Inspectia Muncii va implementa varianta 6.0.8. Este vorba despre “nivelul si specialitatea studiilor”.
Conform OUG nr. 67/2022, in perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, se scuteste de impozit si contributii sociale majorarea voluntara a salariului minim cu 200 lei.
De aceasta facilitate temporara beneficiaza salariatii incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, persoanele nou angajate pentru care salariul brut este de 2.750 lei, dar nu si personalul platit din fonduri publice./
Conform Legii 135/2022, incepind cu data de 1 iunie 2022, angajatii din agricultura si industria alimentara trebuie sa primeasca cel putin 3.000 de lei brut pe luna, iar statul va taia din taxe, similar lucratorilor din constructii.
Acest salariu minim de 3.000 lei brut este prevazut pana la 31 decembrie 2028.
Conform Ordinului nr. 1166/2002, se introduc nu mai putin de 16 modificari privind normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Tematica integrala a Seminarului este urmatoarea:
- Modificari ale Codului Muncii
- Majorarea voluntara a salariului minim pe economie si facilitatile fiscale aferente
- Indemnizatia de delegare vs indemnizatia de mobilitate (cuantul, conditii de acordate, tratament fiscal)
- Modificari concedii medicale
- Modificari privind Registrul de evidenta a salariatilor
- Facilitati fiscale salarii agricultura si industria alimentara
- Interdictii privind concedierea salariatilor
Cine sunt cei 2 lectori care vor sustine Seminarul National de Salarizare si Contributii sociale?
Luminita Obaciu, Payroll Partner Soter & Partners
- Experienta in domeniu – peste 25 ani
- Senior Payroll Partner Soter & Partners, firma cu peste 25 de ani experienta pe piata locala
- in domenii precum contabilitate, consultanta, salarizare si audit financiar
- Expert Contabil – membru CECCAR
- Expert fiscal – membru CCF
- Expert legislatia muncii
- Formator recunoscut de Autoritatea Nationala Pentru Calificari
- In 2013 a fost selectata sa ofere consultanta in procesul de rescriere a legislatiei fiscale (membra a grupului responsabil cu revizuirea legislatiei de impozit pe venit si contributii sociale).
- Lector la Conferintele si Seminarele Nationale de Salarizare si Contributii Sociale organizate de Rentrop & Straton, inca din 2010
Rodica Mantescu, consilier juridic
- Licentiata in stiinte juridice
- Experienta profesionala de peste 20 ani in domeniul dreptului muncii si al asigurarilor sociale, consultanta de specialitate dar si reprezentare in fata instantelor de judecata
- Experienta profesionala in domeniul dreptului contencios administrativ si fiscal, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata
- Lector Seminarii Open si In-House organizate de Rentrop & Straton
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!
Va invitam sa participati la eveniment pe 12 iulie, din fata calculatorului si sa adresati intrebari in timp real!
Inscrie-te ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<