8. Efectele CCC

19 Noiembrie 2005
19 Noiembrie 2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendarea contractului de munca

    Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatului si are ca efecte intreruperea prestarii activitatii salariatului si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).

    In ceea ce priveste concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, apreciem ca acesta reprezinta o situatie de suspendare a raporturilor de munca reglementata de o lege speciala, neputand fi incadrata perfect in categoriile de suspendari reglementate de Codul muncii.

Concedierea salariatului

    Este interzisa concedierea salariatului aflat in concediu pentru cresterea copilului (art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii). Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.

Metode de evidenta

   Perioadele de concediu pentru cresterea copilului nu se evidentiaza distinct in carnetul de munca.

   Ele nu fac obiectul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor, rubrica privind suspendarea contractului de munca necompletandu-se in prezent.

Fata de sistemul public de pensii

   Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 19/2000, modificata si completata. De asemenea, este asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de O.U.G. nr. 158/2005.

   Perioada de acordare a concediului fara indemnizatie pentru cresterea copilului este calificata totodata drept perioada asimilata stagiului de cotizare utila la CFI obtinerea drepturilor reglementate de Legea nr. 19/2000, de O.U.G. nr. 158/2005, respectiv de Legea nr. 76/2002, modificate si completate.

Posibilitatea inlocuirii salariatului

    Fiind dislocat temporar din schema de personal a angajatorului, acesta din urma poate opta sa angajeze o alta persoana pe durata determinata intrucat contractul de munca al asiguratului in cauza a fost suspendat la cerere (art. 81 lit. a) din Codul muncii. Durata contractului persoanei angajate pe postul asiguratului va expira la momentul intoarcerii din concediu.

Asupra concediului de odihna

    In anul acordarii CCC va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.

    In cazul salariatilor din unitatile bugetare, pentru care concediile sunt reglementate de H.G. nr. 250/1992, dispozitiile legale prevad ca, in cazul in care salariatul a lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical (...), nu are dreptul la concediul de odihna pentru acel an.

    Aceleasi reguli pot fi preluate si in cazul unitatilor private prin contractele colective.

    In cazul in care perioadele de concedii de asigurari sociale, insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in intregime in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu.

Asupra demisiei

   Frecvent, salariatul aduce certificate medicale in perioada preavizului la demisie, sperand ca in acest fel nu mai are obligatia de a se prezenta la serviciu intreaga perioada reglementata de art. 79 alin. (4) din Codul muncii (respectiv cel mult 15 zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile calendaristice pentru functiile de conducere).

Cum se apara angajatorul in aceste situatii?

   Pentru a raspunde acestei intrebari trebuie clarificat un aspect extrem de important legat de scopul preavizului in cazul demisiei, si anume asigurarea intervalului de timp pentru angajator in vederea predarii lucrarilor si gasirea unei persoane care sa il inlocuiasca pe salariatul demisionar.

   Precizam ca angajatorul va putea renunta la un termenul de preaviz reglementat in favoarea sa, total sau partial, conform art. 79 alin. (7) din Codul muncii.

   Astfel, daca intervine o cauza de suspendare a contractului de munca, angajatorul care doreste finalizarea lucrarilor prin prezentarea salariatului la programul de lucru se foloseste de beneficiul termenului de preaviz, care il obliga pe angajat sa revina la lucru dupa expirarea perioadei suspendarii.

   Daca angajatorul doreste incetarea imediata a raportului de munca, renunta la preaviz in conditiile art. 79 alin. (7) din Codul muncii, salariatul neputand invoca situatia de suspendare a contractului de munca in favoarea sa, intrucat preavizul in cazul demisiei este stipulat in favoarea angajatorului.

Contributii sociale

Indemnizatia nu se suporta din fondul de salarii al angajatorului.

CAS – nu se datoreaza.
CASS – 6,5% x 2 x 390, platibila din bugetul de stat.
CCIASS (0,85%) – nu se datoreaza.
Somaj – nu se datoreaza.
CAMBP – nu se datoreaza
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]