Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?

Gabriela Dita
Gabriela Dita
10 Octombrie 2024
10 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concedieri succesiveconcediere individuala
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedierea individuala este definita ca fiind o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, constand in incetarea  contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara  legatura cu persoana acestuia.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

De asemenea,  art. 59 din Codul muncii prevede ca„ este interzisa concedierea salariatilor:

a) pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizatapentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale – text introdus prin Legea nr. 151/2020”.

Dar in acest context, cate concedieri succesive pot exista in cadrul unei companii? Ce prevede legea in acest sens? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica:

"Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu: luna septembrie: salariati 110 - concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?"

Raspunsul specialistului: 

Salariatii pot fi concediati prin desfiintarea locului de munca in temeiul art. 65 din Codul muncii.

Daca nu sunt concediati toti salariatii este necesara evaluarea salariatilor pentru a stabili care sunt salariatii care urmeaza a fi concediati.

In lipsa evaluarii, salariatii care vor contesta decizia de concediere in instanta, pot avea castig de cauza.

Desfiintarea locurilor de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea poate interveni din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).

Astfel salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana acestora potrivit art. 65 alin. (1), au dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).

Prin urmare, aveti obligatia de acordare a unei perioade de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare daca nu exista, o clauza mai favorabila salariatului, in contractul de munca.

La expirarea perioadei de preaviz se comunica decizia de concediere. In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.

In functie de numarul salariatilor concediati prin desfiintarea locului de munca are loc o concediere individuala sau colectiva.

Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

1. cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
2. cel putin 10% din  salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
3. cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati (art. 68 din Codul muncii).

Astfel, angajatorul care are 101 contracte active va putea concedia individual maximum 9 salariati. Daca ar concedia mai mult de 9 salariati concedierea ar devein colectiva.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve!
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii - Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>

Nu exista un numar de concedieri individuale successive. Angajatorul va putea concedia individual pana la epuizarea posturilor ce se doreste a fi desfiintate cu respectarea prevederilor legale mai sus expuse, adica perioada dintre doua concedieri individuale sa fie mai mare de 30 de zile calendaristice, iar numarul salariatilor concediati sa fie inferior numarului prevazut pentru concedierea colectiva.
 

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]