Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unui salariat care a finalizat in 10.02.2013 CCC pana la 2 ani si care a depus cerere de reluare activitate la unitatea unde avea contractul suspendat inca din 09.01.2013. In data de 08.02.2013, salariatului i se comunica faptul ca trebuie sa se prezinte la o alta unitate deoarece in primul sediu nu exista un post disponibil.
Salariatul doreste sa isi depuna demisia deoarece nu s-a semnat inca un contract de munca la noua unitate, dar a fost prestata munca timp de o saptamana. Vom stabili si in ce masura, salariata fiind actualmente in concediu medical, daca va fi depusa o demisie fara preaviz si persoana in cauza se va angaja imediat la o alta societate, va fi afectata posibilitatea de a intra in somaj dupa o perioada de activitate la SRL-ul respectiv.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 16 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare beneficiari ai prevederilor acestei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c) din lege;
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
e) cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.
De asemenea, in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
j) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.
Totodata, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 din Legea 76/2002 , somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrari la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Totodata, potrivit prevederilor art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2010, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare perioada in care o persoana care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art. 6, art. 9 alin. (4) si (5) din aceasta ordonanta constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, din coroborarea prevederilor legale mentionate rezulta ca perioada in care ati beneficiat de concediul si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani reprezinta perioada asimilata si va fi luata in calcul la constituirea perioadelor necesare in vederea acordarii indemnizatiei de somaj. Deasemenea, precizam ca plecarea dvs prin demisie, respectiv conform art.79 coroborat cu art. 81 alin. (7) din Codul muncii , de la primul angajator nu va va oferi posibilitatea sa beneficiati pentru acest caz de indemnizatie de somaj. In masura in care va angajati la un alt angajator iar aici contractul individual de munca va inceta din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatia de somaj, in conditiile existentei stagiului minim de cotizare solicitat de lege.
Stagiul de cotizare este o conditie esentiala pentru a beneficia de indemnizatie de somaj si reprezinta perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de asigurat.
Cele 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii mentionate la art. 34 alin. (1) lit. a), nu trebuie sa fie consecutive si nici lucrate la acelasi angajator. Conditia este ca in cele 24 de luni, pentru cel putin 12 luni sa se fi achitat contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Astfel, ipotetic, la eventuala incetare a contractului individual de munca de la noul angajator din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj indiferent de modalitatea de incetare a actualului contract individual de munca, in masura in care aveti stagiul minim de cotizare calculat potrivit celor mentionate anterior.