Ce facem daca salariatul nu se prezinta la munca in perioada de preaviz?

11 Mai 2011
11 Mai 2011
demisieperioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De cele mai multe ori se intampla ca un salariat care demisioneaza si a comunicat un preaviz (de 15 zile sa spunem) sa nu se mai prezinte la munca in acea perioada. Evident, apare intrebarea ce se poate face? Se pot retine drepturi salariale etc?
 
Raspunsul elaborat este urmatorul
 
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, potrivit art. 79 alin. (5) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, asa incat salariatul trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea pana la expirarea termenului de preaviz daca angajatorul nu a renuntat la acesta, iar angajatorul are obligatia sa ii acorde pe aceasta perioada toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Neprezentarea salariatului la lucru pe perioada previzului poate fi sanctionata disciplinar de catre angajator numai in conformitate cu procedura disciplinara stabilita in mod expres de Codul muncii. Totodata, potrivit aceluiasi cod, amenzile disciplinare sunt interzise. De la regimul sanctionator stabilit de Codul muncii nu se poate deroga decat prin lege speciala.
 
Astfel, clauza din regulamentul intern care ar prevedea ca in situatia neprezentarii salariatului la lucru i se retin drepturile salariale cuvenite pe perioada aferenta preavizului este nelegala.
 
Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (7) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Prin prisma acestor prevederi legale, daca aveti doar interesul in calitate de angajator sa nu platiti pentru perioada de preaviz un fost salariat care nu a prestat munca pe aceasta perioada, solutia pe care o aveti la dispozitie este renuntarea angajatorului la preaviz, situatie in care salariatul demisionar nu va trebui sa efectueze preavizul si pe cale de consecinta nici angajatorul nu va avea obligatia platii salariului pe aceasta perioada.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]