In baza prevederilor art. 35 din O.U.G. nr. 158/2005, pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, aferente concediilor medicale acordate cu intrerupere intre ele, acestea se iau in considerare separat, durata lor nu se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din acelasi act normativ.
Prin urmare, daca concediile medicale sunt fara intrerupere intre ele angajatorul nu le va putea lua in calcul separat determinand o baza de calcul diferita pentru fiecare concediu medical prin aplicarea unui alt plafon calculat in functie de nivelul salariului brut aplicat la momentul platii indemnizatiei respective.
Baza de calcul a indemnizatiilor determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii, nu se va modifica daca concediile medicale prezentate sunt fara intrerupere intre ele. Asadar, nu trebuie modificata baza de calcul a indemnizatiei calculate in conditiile concediului medical initial pentru concediile medicale in continuare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Acest lucru este subliniat si prin art. 37 din Ordinul nr. 60/32/2006. Astfel, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din O.U.G. nr. 158/2005. in aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.