"Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari: Are dreptul la concediu medical si cum se calculeaza un concediu medical primit in luna ianuarie 2022 pentru un salariat angajat cu data de 15.11.2021( ce venituri intra in baza de calcul)? Mentionez urmatoarele: - salariatul nu a transmis angajatorului curent adeverinta de la fostul angajator privind venitul realizat, numarul de zile lucratoare sau numarul de zile de concediu medical aferente perioadei cat acesta a lucrat la fostul angajator; - in perioada octombrie 2021 - 15.11.2021 salariatul a fost inregistrat la somaj; salariatul a prezentat angajatorului curent o adeverinta de la fostul angajator ce s-a folosit in relatia cu AJOFM pentru obtinerea indemnizatiei de somaj cu veniturile completate pentru perioada septembrie 2020-septembrie 2021".
Raspunsul specialistilor:
Conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 10. – (1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Astfel din aceasta prevedere legala rezulta ca la stabilirea indemnizatiei medicale se iau in calcul veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical indiferent la ce angajator au fost realizate intrucat textul nu distinge.
Astfel, in cazul unui concediu medical in luna ianuarie se va constitui baza de calcul din veniturile asupra carora s-a calculate CAM realizata in perioada iulie – decembrie dupa cum urmeaza:
1) in perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2021 se vor lua in calcul veniturile realizate la angajatorul curent.
2) in perioada 01 octombrie – 15 noiembrie se va lua in calcul indemnizatia de somaj daca salariatul a beneficiat de indemnizatie de somaj pe baza adeverentiei eliberata de AJOFM. Daca nu a beneficiat de indemnizatie de somaj ci doar a fost inregistrat la agentia de somaj si nu a realizat alte venituri asupra carora s-a calculat CAM in aceasta perioada la baza de calcul veniturile sunt 0 lei.
3) in perioada 01 iulie – 20 septembrie se iau in calcul veniturile realizate la angajatorul anterior. Adeverinta eliberata de acest angajator pentru somaj poate constitui dovada veniturilor realizate daca din aceasta adeverinta rezulta veniturile asupra carora s-a calculat CAM si numarul de zile de stagiu de cotizare.
In situatia in care salariatul nu a realizat venituri in perioada mentionata la pct. 2 de mai sus, nu are stagiu in ultimele 6 luni, dar acesta poate fi intregit cu stagiu realizat in lunile 7 – 12. Astfel, conditia stagiului de cotizare este indeplinita daca salariaul are un numar de zile de stagiu de cotizare realizat in perioada ianuarie – decembrie 2021 egal cu numarul total al zilelor lucratoare din perioada iulie - decembrie 2021.
Stagiul de cotizare este necesar doar in situatia in care concediul medical este un concediu pentru acordarea caruia este necesar stagiul de cotizare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<