"Referitor la calculul contributiilor si taxelor datorate la fondul pentru mediu, in cazul unui operator economic care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor si care devine detinator de deseuri provenite din activitai de productie, dezmembrare i/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, acesta are obligatia declarativa si de plata a contributiei de 2% pentru deseurile rezultate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de dezmembrare/casare bunuri sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de vanzare catre operatorul economic colector nr. 2, caruia i s-au incredintat deseurile pentru valorificare/reciclare? Va rugam sa precizati daca Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitatile enumerate?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019, veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
a) o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
Anterior intrarii in vigoare a OUG 50/2018, art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005 prevedea o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, obtinute de catre generatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
Metodologia de calcul aprobata prin OMM 1503/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost adaptata corespunzator acestor schimbari aduse de OUG 50/2019. Art. 11 din aceasta metodologie stabileste:
Art. 11
(1)In cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor devin detinatori de deseuri metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie au obligatia de a plati contributia de 3% la Fondul pentru mediu in cazul vanzarii acestora.
(2)Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Astfel, baza de calcul a contributiei de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri.
Cu privire la termenul de declarare, atat art. 7 din metodologia mai sus mentionata cat si art. 11 din ordonanta de urgenta prevad ca aceasta contributie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Nici metodologia, nici ordonanta nu prevad un termen distinct pentru declararea contributiei pentru vanzarea deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri ale operatorului colector/valorificator insa, fiind o contributie aplicata asupra veniturilor din vanzarea deseurilor rezulta ca activitatea se considera desfasurata atunci cand are loc vanzarea si contributia va fi declarata pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc vanzarea.
Un raspuns valabil la 2.05.2022, oferit de catre expertii de la
emediu.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<