Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu

baza calcul contributie fond de mediucolectare desesuri contributie
Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Referitor la calculul contributiilor si taxelor datorate la fondul pentru mediu, in cazul unui operator economic care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor si care devine detinator de deseuri provenite din activitai de productie, dezmembrare i/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, acesta are obligatia declarativa si de plata a contributiei de 2% pentru deseurile rezultate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de dezmembrare/casare bunuri sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de vanzare catre operatorul economic colector nr. 2, caruia i s-au incredintat deseurile pentru valorificare/reciclare? Va rugam sa precizati daca Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitatile enumerate?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019, veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
 
a) o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
 
Anterior intrarii in vigoare a OUG 50/2018, art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005 prevedea o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, obtinute de catre generatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
 
Metodologia de calcul aprobata prin OMM 1503/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost adaptata corespunzator acestor schimbari aduse de OUG 50/2019.  Art. 11 din aceasta metodologie stabileste:
 
Art. 11
 
(1)In cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor devin detinatori de deseuri metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie au obligatia de a plati contributia de 3% la Fondul pentru mediu in cazul vanzarii acestora.
 
(2)Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
 
Astfel, baza de calcul a contributiei de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri.
 
Cu privire la termenul de declarare, atat art. 7 din metodologia mai sus mentionata cat si art. 11 din ordonanta de urgenta prevad ca aceasta contributie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Nici metodologia, nici ordonanta nu prevad un termen distinct pentru declararea contributiei pentru vanzarea deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri ale operatorului colector/valorificator insa, fiind o contributie aplicata asupra veniturilor din vanzarea deseurilor rezulta ca activitatea se considera desfasurata atunci cand are loc vanzarea si contributia va fi declarata pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc vanzarea.
 
 
Un raspuns valabil la 2.05.2022, oferit de catre expertii de la emediu.ro >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
baza calcul contributie fond de mediucolectare desesuri contributie

Data aparitiei: 09 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]