Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu

baza calcul contributie fond de mediucolectare desesuri contributie
Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Referitor la calculul contributiilor si taxelor datorate la fondul pentru mediu, in cazul unui operator economic care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor si care devine detinator de deseuri provenite din activitai de productie, dezmembrare i/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, acesta are obligatia declarativa si de plata a contributiei de 2% pentru deseurile rezultate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de dezmembrare/casare bunuri sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea de vanzare catre operatorul economic colector nr. 2, caruia i s-au incredintat deseurile pentru valorificare/reciclare? Va rugam sa precizati daca Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitatile enumerate?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019, veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
 
a) o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
 
Anterior intrarii in vigoare a OUG 50/2018, art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005 prevedea o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, obtinute de catre generatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
 
Metodologia de calcul aprobata prin OMM 1503/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost adaptata corespunzator acestor schimbari aduse de OUG 50/2019.  Art. 11 din aceasta metodologie stabileste:
 
Art. 11
 
(1)In cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor devin detinatori de deseuri metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie au obligatia de a plati contributia de 3% la Fondul pentru mediu in cazul vanzarii acestora.
 
(2)Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
 
Astfel, baza de calcul a contributiei de 2% este valoarea de vanzare a deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri.
 
Cu privire la termenul de declarare, atat art. 7 din metodologia mai sus mentionata cat si art. 11 din ordonanta de urgenta prevad ca aceasta contributie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Nici metodologia, nici ordonanta nu prevad un termen distinct pentru declararea contributiei pentru vanzarea deseurilor provenite din activitati de productie, dezmembrare si/sau casare de bunuri ale operatorului colector/valorificator insa, fiind o contributie aplicata asupra veniturilor din vanzarea deseurilor rezulta ca activitatea se considera desfasurata atunci cand are loc vanzarea si contributia va fi declarata pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc vanzarea.
 
 
Un raspuns valabil la 2.05.2022, oferit de catre expertii de la emediu.ro >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Cunoasteti noile restrictii privind detasarea in spatiul UE si non-UE?


Incepand cu data de 2 februarie 2022 au intrat in vigoare actele normative adoptate de Comisia Europeana in cadrul Pachetului de mobilitate 1:

Directiva 2020/1057 de stabilire a unor norme specifice
Regulamentul (UE) 2020/1054 al Parlamentului European
Regulamentul (UE) 2020/1055

Toate aceste acte normative stabilesc reguli noi! Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile aduse de OG 12/2022.
...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
baza calcul contributie fond de mediucolectare desesuri contributie

Data aparitiei: 09 Mai 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Activitati de colectare DESEURI in 2022. Baza de calcul pentru contributia de 2% catre fondul de mediu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Protectia salariatei gravide. Reducerea cu o patrime a duratei normale de munca. Dispensa pentru consultatii prenataleIntrebare: In cazul in care o angajata insarcinata prezinta toata documentatia pentru reducerea programului de lucru cu o patrime, aceasta mai are dreptul la cele 16 h/luna libere platite pentru efectuarea analizelor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Tehnician energetician/electricianIntrebare: Fisa de post Tehnician energetician/electrician
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]