VENITURI valorificate la iesirea la pensie anterior septembrie 2024 - ce MODIFICARI aduce noua lege a pensiilor?

Legea nr.360/2023adeverinta de vechimeModel de adeverinta pensie
VENITURI valorificate la iesirea la pensie anterior septembrie 2024 - ce MODIFICARI aduce noua lege a pensiilor?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pentru o angajata cu contract individual de munca, care intentioneaza sa depuna dosar de pensie pentru limita de varsta cu stagiu de cotizare complet la inceputul lunii aprilie ce venituri se iau in considerare la stabilirea cuantumului pensiei? Se vor lua in considerare primele si alte adaosuri care au stat la baza calcului CAS? Cum si de cand se aplica noua formula de calcul la pensii? Ce alte schimbari semnificative sunt incepand cu 01 septembrie 2024?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
La art. 167 alin.(1) din Legea 360/2023 se prevede ca „Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu exceptia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) si art. 169, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024”.
 
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii!
 
„Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” contine informatii detaliate, spete si solutii referitoare la absolut orice subiect legat de legislatia muncii, detalii AICI >>>
 
In perioada de pana la intrarea in vigoare a art.46 alin.(1) din Legea nr.360/2023, respectiv in perioada 1.01.2024-31.08.2024, in cazul persoanelor care fac obiectul art. 46 alin.(2), conditiile de inscrierea la pensie pentru limita de varsta raman in continuare cele prevazute de Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Legea nr.360/2023 - conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta

 
In perioada 1 ianuarie – 31 august 2024, in cazul persoanelor asigurate sistemului public de pensii care fac obiectul alin.(2) al art. 46 din Legea nr.360/2023, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr.5 la Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In acest context, apreciem ca intrucat persoana mentionata de dvs implineste varsta standard de pensionare in aprilie 2024, asadar ulterior intrarii in vigoare a dispozitiilor art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023, apreciem ca acesteia ii sunt aplicabile aceste ultime dispozitii legale conditiile de inscriere la pensie urmand sa fie cele reglementate de Legea 263/2010.
 
La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate (art.34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 7 alin.(5) si (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta al salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuprinsul carora se stabileste ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
 
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
 

Evidenta drepturilor salariale sunt cuprinse in adeverinte de vechime

 
In REVisal angajatorii au obligatia de a inscrie  salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca (art.3 alin.(2) lit.h) din HG 905/2017).
 
Prin urmare, evidenta drepturilor salariale incasate in urma activitatii sunt cuprinse in adeverinte de vechime ce trebuie eliberate de angajator, tot acestuia din urma revenindu-i si obligatia arhivarii si pastrarii in conditii bune a documentelor de personal si a celor contabile (din care rezulta in mod evident drepturile salariale incasate si contributiile achitate, inclusiv asupra drepturilor de natura salariala care nu au caracter permanent).
 
La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
Astfel, toate veniturile salariale asupra carora se datoreaza CAS vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei.
Ceea ce intereseaza este ca asupra venitului respectiv sa se datoreze si plateasca contributia la sistemul de pensii.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare prevad in cadrul anexei nr.15 sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege.
Conform celor statuate in aceasta anexa, nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, formele de retribuire cum sunt orele suplimentare realizate peste programul normal de lucru sau munca retribuita in acord global.
 
In concluzie, la stabilirea drepturilor de pensie de catre casele de pensii vor fi luate in calcul doar sporurile expres mentionate in cuprinsul anexei nr.15 din HG 257/2011 pentru care s-au datorat si achitat contributii de asigurari sociale.
 
Este de retinut ca prin Decizia ICCJ nr.19/2011 instanta suprema a retinut ca Legea nr. 19/2000 a instituit, prin art. 2 lit. e), ca principiu fundamental al sistemului de asigurari sociale roman, principiul contributivitatii, nominalizat expres si in preambulul legii. Acest principiu era prevazut, chiar daca nu era mentionat in mod expres, si in legea anterioara, respectiv Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, stipulandu-se ca dreptul la pensie era recunoscut tuturor cetatenilor care au desfasurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca pentru care angajatorii au platit contributia de asigurari sociale prevazuta de lege.
 
Ca atare, desi aceste drepturi nu sunt prevazute in anexa nr.15 la HG nr.257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, acest lucru nu echivaleaza cu faptul ca  angajatorului ii este permis sa refuze eliberarea unei adeverinte pe motiv ca respectivele drepturi salariale intra sau nu in calculul pensiei, acestea constituind venitul de care a beneficiat salariatul, putand fi valorificate si pe calea unei actiuni in instanta.
Angajatorul are, prin urmare, obligatia de a elibera adeverinta cu toate veniturile primite de salariatul sau in temeiul contractului individual/colectiv de munca, cu precizarea perioadei in care acestea au fost primite, a cuantumului acestora, mentionandu-se si daca asupra acestora s-au calculat si achitat contributii la sistemul public de pensii.
 
In ceea ce priveste noua lege a pensiilor, facem mentiunea ca potrivit art. 139 alin.(1) si (2) din Legea nr.360/2023, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat. Venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
La alin.(3) al art. 139 din legea precitata se prevede ca, in situatiile sus-prevazute in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
 

Model de adeverinta pensie

 
 
Din analiza modelului de adeverinta cuprins in anexa nr.6 in discutie, observam ca prin aceasta se adevereste ca un anumit salariat a fost angajat in cadrul respectivului angajator, in perioada de la .................... pana la ..................... ., avand meseria/functia de ..........., a beneficiat de urmatoarele venituri brute realizate, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii,  contributia de asigurari sociale de stat.
 
Aceasta adeverinta s-a eliberat in baza statelor de plata aflate in arhiva societatii (ale caror copii pot fi puse la dispozitia caselor teritoriale de pensii la solicitarea acestora), cunoscandu-se atat prevederile Codului penal, referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
 
Totodata, conform art. 113 alin.(6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.360/2023, aprobate prin HG nr.181/2024 “In situatia in care nu se prezinta adeverinte de venit intocmite conform anexei nr. 6 la lege, pot fi valorificate la stabilirea punctajelor lunare adeverintele eliberate anterior datei intrarii in vigoare a legii, prin care sunt dovedite salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992 au facut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, daca sunt intocmite conform dispozitiilor legale in vigoare la data eliberarii.”
 
Normele metodologice stabilesc la art. 115 ca, in situatiile mentionate la art.139 alin. (3) din lege, sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevazute in anexa nr. 14 la Norme, iar adeverinta prin care se dovedesc aceste sporuri cuprinde obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:
 
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada in care s-a desfasurat activitatea, cu indicarea datei de incepere si de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
f) perioada in care a primit sporul si temeiul legal in baza caruia s-a acordat.
Adeverintele trebuie sa aiba numar si data de inregistrare, stampila unitatii emitente, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii, iar in ceea ce priveste sporul pentru munca prestata in timpul noptii, adeverintele doveditoare ale acestuia vor fi eliberate cu respectarea modelului prevazut in anexa nr. 15.
 
Astfel, sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajelor lunare in baza prevederilor art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 sunt asadar prevazute in anexa nr.14 la Norme.
 
Prin urmare, in opinia noastra, in adeverinta eliberata de angajator conform noii legi a pensiilor, ar trebui inscrise doar veniturile brute realizate, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, astfel cum sunt acestea defalcate in anexa nr.6, respectiv: spor, indemnizatie, adaos, ore suplimentare, prime, dupa cum acestea fac parte dintre cele care se regasesc in anexa nr.14 la Norme, elementele minime ce pot fi inscrise in adeverinta fiind expres mentionate de Norme la art. 115 alin.(2).
 
Insa, este de precizat ca potrivit art. 144 alin.(1) din Legea nr.360/2023, la data intrarii in vigoare a acestei legi, respectiv 1.09.2024, pensiile stabilite pe baza legislatiei anterioare – asadar si cele stabilite in baza Legii nr.263/2010, devin pensii in intelesul acestei legi si se recalculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 84, cu exceptia pensiilor stabilite in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculeaza conform art. 154.
 
Noua lege a pensiilor redefineste categoriile de pensie eliminand pensia anticipata partiala, elimina indicele de corectie reglementat de Legea nr.263/2010, dar stanileste noi praguri de [enalitati, in situatia in care conditiile de stagiu complet de cotizare sau varsta standard nu sunt indeplinite. Toptodata, fata de vechea legislatie, noua lege a pensiilor va dispune reclcularea tuturor pensiilor, iar persoanelor care se vor inscrie la pensie dupa intrarea ei in vigoare li se vor acorda reduceri ale varstei standard inclusiv in functie de numarul copiilor nascuti si crescuti.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr.360/2023adeverinta de vechimeModel de adeverinta pensie

Data aparitiei: 27 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

VENITURI valorificate la iesirea la pensie anterior septembrie 2024 - ce MODIFICARI aduce noua lege a pensiilor? Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]