Avantaje in natura - se vor include in baza de calcul pentru poprire si concediu medical?

Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
19 Noiembrie 2024
19 Noiembrie 2024
Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
avantaje in naturabaza de calcul poprire
Avantaje in natura - se vor include in baza de calcul pentru poprire si concediu medical?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste baza de calcul al concediilor medicale, conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

 

Art. 10

(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Pentru a intelege mai bine cum se trateaza avantajele in natura si daca intra in baza de calcul, am luat un studiu de caz prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:

"Am dori ca suma aferenta tichetelor de masa ce ii revin unui angajat/ luna sa o acordam sub forma de buget si sa o incarcam in platforma Benefits Online a celor de la Edenred cu care colaboram pe aceasta parte. Bugetul se va incarca pe aceasta platforma, iar salariatii au posibilitatea sa-si aleaga din aplicatie un anumit tip de beneficiu (ex: tichet de masa, voucher vacanta, incaltaminte, marochinarie, bilete la teatru, etc). Pentru situatiile in care salariatul isi alege incaltaminte, marochinarie, la care se aplica toate taxele, acestea se vor include in baza de calcul pentru CM si in baza de calcul pentru popriri, adica aplicam 33,33% si asupra acestor sume?"


Raspunsul specialistilor: 


Astfel cum puteti observa, in baza de calcul al indemnizatiilor de concediu medical intra veniturile asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie de munca.


Prin urmare, intrucat asupra contravalorii avantajelor in natura se calculeaza contributia asiguratorie de munca, aceasta suma intra in baza de calcul al indemnizatiilor medicale.

In ceea ce priveste poprirea, art. 729 din Codul de procedura civila stabileste astfel:

Art. 729: Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 864 si urmatoarele.
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
 
Asadar, poprirea se instituie asupra salariului. Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic
Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic
va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>

Avantajele in natura sunt adaosuri la salariul de baza al salariatului asa incat consideram ca acestea fac parte din venitul net asupra caruia se instituie poprirea.

Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]