SANATATE LA CONCEDII MEDICALE: A FI SAU A NU FI?!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Aprilie 2024
17 Aprilie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
SANATATE LA CONCEDII MEDICALE: A FI SAU A NU FI?!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca traim intr-un scenariu continuu desprins din Caragiale, ne-am invatat. Speram insa, din cand in cand, ca mai invatam si din greseli si decizii pripite si incercam sa facem lucrurile mai bine data viitoare. Asta incercam noi, dar cand este vorba de decizii politice si fiscale, aici lucrurile se schimba.

La jumatatea lunii decembrie, OUG 115 a adus modificari la art.157 din Codul fiscal, stabilind ca de la 01.01.2024, se va calcula si retine contributie de asigurari sociale de sanatate pentru concediile medicale acordate in baza OUG 158/2005. Ramaneau scutite de aceasta noua obligatie acele concedii medicale acordate in baza Legii 346/2002, adica cele pentru accidente de munca si boli profesionale.

Asa ne-am trezit ca un contribuabil care in decembrie nu platea sanatate pentru concediul medical, in ianuarie, pentru acelasi concediu, a platit. Si de aici au inceput discutiile despre corectitudine, echitate, egalitate, principialitate, etc.

Nu a trecut bine nici primul trimestru din acest an, si deja modificam modificarea facuta la 01.01.2024. Dupa mai multe declaratii si discutii in sedintele de Guvern, in Monitorul Oficial nr. 347 de vineri 12.04.2024 se publica OUG 34 care modifica art. 154, 155 si 157 din Codul Fiscal, stabilind ca raman in baza de calcul a contributiei de asigurari de sanatate doar indemnizatiile aferente concediilor medicale de tip 01, 07 si 10.

Recapitulam, ca sa fie usor de urmarit, ca de la atatea modificari nici nu mai stim ce este si ce nu in vigoare azi si nu a fost ieri:
  1. Se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru concediile medicale care au urmatoarele coduri de indemnizatii
  • 01  Boala obisnuita
  • 07 Carantina
  • 10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru
  1. Sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate concediile medicale care au urmatoarele coduri de indemnizatii:
  • 02 Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca
  • 03 Accident de munca
  • 04 Boala profesionala
  • 05 Boala infectocontagioasa din grupa A
  • 51 - Boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii
  • 06 Urgenta medico-chirurgicala
  • 08 Sarcina si lauzie
  • 09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani
  • 91 Ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 18 ani
  • 92 Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii
  • 11 Trecerea temporara in alta munca
  • 12 Tuberculoza
  • 13 Boala cardiovasculara
  • 14 Neoplazii, SIDA
  • 15 Risc maternal
  • 16 Unele tipuri de arsuri, inclusive pentru perioada de recuperare
  • 17 Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice
Mai clar parca, nu? Stati ca nu e simplu. Intrebarea este; de la ce data se modifica modificarea? Pai ne raspunde OUG 34: “art. 17 Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 16 din prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
Deci, scutirea pentru concediile medicale intra in vigoare de la data publicarii ordonantei, adica din data de 12.04.2024. Vreo problema ca este in mijlocul lunii? Nu, doar suntem obisnuiti: modificare calcul si plafoane pentru facilitatile din constructii in iulie 2019, salariu minim pe economie in ianuarie 2021.

Ce facem insa cu concediile medicale in derulare deja? Conform OUG 34, punctul 2 de la art.17: (2) Dispozitiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si pentru indemnizatiile aferente concediilor medicale a caror perioada de acordare inceteaza dupa data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta.”

            Deci, daca avem un concediu medical de tip 06 sa zicem, care a avut perioada de acordare pana la 11.04.2024, atunci pentru acesta calculam si retinem sanatate, dar daca acelasi concediu de tip 06 are perioada de acordare mai mare decat 12.04.2024, atunci pentru acea indemnizatie nu se va calcula sanatate.

Este iar o modificare fiscala care pare facuta pe graba, pe genunchi, fara a gandi si impactul din viata reala a contribuabililor, a producatorilor software care trebuie sa faca actualizari la aplicatii pentru acest calcul punand if-uri la if-uri, si de ce nu, chiar pentru stat, care va trebui sa gaseasca solutii pentru D112 si ale sale validari care nu intotdeauna  acopera toate situatiile din realitate.

Sa speram totusi ca va fi ultima modificare facuta asa?!



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]