Baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

baza calculfond garantarecreante salarialesalariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ceea ce priveste contributia la contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, desi vizeaza plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, actul normativ in totalitatea sa nu este preluat in cuprinsul Codului fiscal.

Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota prevazuta de Codul fiscal, aplicata asupra veniturilor care constituie baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii.

Angajatorii, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, au obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

incepand cu 1 ianuarie 2011, nu mai exista o identitate intre bazele de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia la Fondul de garantare:

- pensionarii care realizeaza venituri in bani si/sau in natura din salarii sau asimilate salariilor astfel cum sunt enumertate la art. 296 indice 4 vor fi exceptati de la plata contributiei individuale de asigurari pentru somaj si a celei datorate de angajator (art. 296 indice 16 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal);

- salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, potrivit art. 7 din Legea nr. 200/2006, astfel cum a fost modificata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2010, vor fi cuprinsi pentru veniturile realizate in baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare.

Baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale este prevazuta de art. 296 indice 5 alin. (4) din Codul fiscal. Baza lunara de calcul a contributiei la Fondul de garantare reprezinta suma castigurilor brute, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296 indice 15 din Codul fiscal.

Au obligatia de a plati contributia la Fondul de garantare a creantelor salariale persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. e) din Codul fiscal care pot sa angajazeze forrta de munca pe baza de contract individual de munca, respectiv:

- persoanele fizice si juridice, care au calitatea de angajatori,
- entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, atat pe perioada in care salariatii desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
baza calculfond garantarecreante salarialesalariu

Data aparitiei: 03 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]