Sporurile prevazute de contractul colectiv de munca la nivel de ramura

Codul munciiCCMsporurileCCM la nivel de ramura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

In prezent compania se afla in negocierea unui nou CCM. In baza CCM valabil pana la data de 31.12.2011, acordam si evidentiem separat sporul de vechime, in procent fix de 5%.

Daca in urma negocierilor cadem de acord cu sindicatul sa consideram acest spor de vechime inclus in salariul de baza, tinand cont ca salariul minim acordat pe societate este mai mare cu cel putin 5% fata de salariul minim pe unitate (si economie), suntem obligati sa aratam o crestere efectiva a salarului de baza cu minim 5% prin considerarea acestui spor inclus sau putem pastra baza de salarizare nemodificata, doar facem mentiunea ca salariul include acest spor?

Daca pentru unele persoane din companie (top management) a fost negociat si semnat un act aditional potrivit caruia orice spor este inclus in salariul de baza, in cazul in care printr-un nou CCM la nivel de ramura vom fi obligati sa acordam un spor de vechime, este legal ca aceste persoane sa fie excluse din clauza de acordare a acestui spor, potrivit actului aditional semnat?

Raspuns:

Potrivit art. 160 din Codul muncii salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Cuantumul salariilor se stabileste prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora.

Modificarea contractului individual de munca in sensul modificarii salariului (salariu de baza, indemnizatii, sporuri, si/sau alte adaosuri) va putea fi facuta numai prin acordul partilor (art.41 Codul muncii ) prin incheierea unui act aditional. Prin negociere partile pot stabili fie ca includerea sporului de vechime in salariul de baza se face prin majorarea salariului de baza cu cuantumul acestui spor, fie ca salariul de baza ramane nemodificat in urma includerii acestui spor in cuantumul acestuia.

In primul caz cuantumul salariului ramane nemodificat intrucat cuantumul sporului de vechime se regaseste in salariul de baza, iar in al doilea caz salariul se reduce cu cuantumul sporului de vechime. Indiferent de modalitatea in care se face includerea acestui spor in salariul de baza presupune modificarea salariului si se face cu acordul partilor.

Incepand cu data intrarii in vigoarea a Legii 62/2011 a dialogului social, 13.05.2011, contractele colective de munca se incheie, potrivit art.133 la nivel de unitate, la nivel de grup de unitati si la nivel de sector de activitate.

Contractele colective de munca incheiate la aceste nivele sunt obligatorii:

- pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
- pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
- pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.

Asadar, prevederile unui CCM la nivel de sector activitate aplicabil la nivelul unei unitatii sunt obligatorii pentru toti angajatii incadrati in acea unitate (art. 133 din Legea 62/2011 a dialogului social),angajatorul fiind obligat sa acorde tuturor salariatilor sporurile prevazute de contractul colectiv de munca la nivel de sector activitate.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiCCMsporurileCCM la nivel de ramura

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporurile prevazute de contractul colectiv de munca la nivel de ramura Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]