legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Costurile cu detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii ar putea creste pentru angajatori de la 30 iulie 2020

lucratori detasatidetasaridetasare 2020directiva ue detasare 2020
Directiva (UE) 2018/957 a Parlamentului European si a Consiliului din 28 iunie 2018 de modificare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii obliga Romania si celelalte state membre UE sa adopte pana la 30 iulie 2020 actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive. 
 
Costurile privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii ar putea creste pentru angajatori.
 
Este extrem de importanta existenta unor date statistice suficiente si precise privind lucratorii detasati, in special in ceea ce priveste numarul lucratorilor detasati in anumite sectoare de ocupare a fortei de munca si pentru fiecare stat membru. Statele membre si Comisia ar trebui sa colecteze si sa monitorizeze aceste date.
 
Lucratorii detasati care sunt trimisi temporar de la locul lor de munca obisnuit in statul membru gazda la un alt loc de munca ar trebui sa beneficieze cel putin de aceleasi indemnizatii sau de acelasi nivel de rambursare a cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru lucratorii trimisi departe de casa din ratiuni profesionale care se aplica lucratorilor locali in statul membru respectiv.

Acelasi lucru ar trebui sa fie valabil pentru cheltuielile suportate de lucratorii detasati atunci cand acestia sunt obligati sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit din statul membru gazda. Plata dubla a cheltuielilor de transport, cazare si masa ar trebui evitata.
 
In cazul detasarilor care depasesc 12 luni, statele membre gazda ar trebui sa se asigure ca intreprinderile care detaseaza lucratori pe teritoriul lor garanteaza lucratorilor respectivi un set suplimentar de conditii de munca si de incadrare in munca aplicabile in mod obligatoriu lucratorilor din statul membru pe teritoriul caruia se desfasoara munca.
 
Orice sanctiune aplicata unei intreprinderi pentru nerespectarea conditiilor de munca si de incadrare in munca ce urmeaza sa fie asigurate lucratorilor detasati ar trebui sa fie proportionala, iar la stabilirea sanctiunii ar trebui sa tina cont, in special, in ce masura au fost furnizate informatiile pe site-ul national oficial unic privind conditiile de munca si de incadrare in munca in conformitate cu articolul 5 din Directiva 2014/67/UE, cu respectarea totodata a autonomiei partenerilor sociali.
 
Este necesar sa se asigure un nivel mai ridicat de protectie a lucratorilor pentru a se garanta libertatea de a presta servicii pe baza echitabila atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in special prin impiedicarea utilizarii abuzive a drepturilor garantate prin tratate. Cu toate acestea, normele care asigura o astfel de protectie a lucratorilor nu pot aduce atingere dreptului intreprinderilor care detaseaza lucratori pe teritoriul unui alt stat membru de a invoca libertatea de a presta servicii si in situatiile in care o detasare depaseste 12 luni sau, dupa caz, 18 luni.

Orice dispozitie aplicabila lucratorilor detasati in situatia unei detasari care depaseste 12 luni sau, dupa caz, 18 luni trebuie, prin urmare, sa fie compatibila cu aceasta libertate. in conformitate cu jurisprudenta constanta, restrangerea libertatii de a presta servicii este permisa numai daca este justificata de motive imperative de interes public si daca este proportionala si necesara.
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucratori detasatidetasaridetasare 2020directiva ue detasare 2020

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 28 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Costurile cu detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii ar putea creste pentru angajatori de la 30 iulie 2020 Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Primele 5 zile de concediu medical se platesc de catre angajatorIntrebare: Daca un angajat isi ia intr-o luna CM boala obisnuita pentru 5 zile, apoi lucreaza cateva zile si vine cu alt CM de 5 zile si iar lucreaza cateva zile si vine cu alt CM de 5 zile. Intrebarea este: Angajatorul plateste primele 5 zile de la primul CM sau le plateste pe toate cele trei CM, ele fiind fiecare de 5 zile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Revenirea titularului de post. Conditii incetare CIMIntrebare: Avem un salariat cu contract de munca cu clauza maternala. In 30 de zile urmeaza sa se intoarca din CIC persoana pe care o inlocuieste. Noi dorim sa continuam colaborarea cu angajatul cu CIM determinat intrucat vom deschide, peste 5 luni, un alt punct de lucru in care va fi nevoie de el. Putem face act aditional pentru prelungire CIM sau, intrucat obiectivul pentru care a fost incheiat CIM-ul a fost atins, trebuie sa emitem un alt CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]