Directiva (UE) 2018/957 a Parlamentului European si a Consiliului din 28 iunie 2018 de modificare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii obliga Romania si celelalte state membre UE sa adopte pana la 30 iulie 2020 actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive.
Costurile privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii ar putea creste pentru angajatori.
Este extrem de importanta existenta unor date statistice suficiente si precise privind lucratorii detasati, in special in ceea ce priveste numarul lucratorilor detasati in anumite sectoare de ocupare a fortei de munca si pentru fiecare stat membru. Statele membre si Comisia ar trebui sa colecteze si sa monitorizeze aceste date.
Lucratorii detasati care sunt trimisi temporar de la locul lor de munca obisnuit in statul membru gazda la un alt loc de munca ar trebui sa beneficieze cel putin de aceleasi indemnizatii sau de acelasi nivel de rambursare a cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru lucratorii trimisi departe de casa din ratiuni profesionale care se aplica lucratorilor locali in statul membru respectiv.
Acelasi lucru ar trebui sa fie valabil pentru cheltuielile suportate de lucratorii detasati atunci cand acestia sunt obligati sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit din statul membru gazda. Plata dubla a cheltuielilor de transport, cazare si masa ar trebui evitata.
In cazul detasarilor care depasesc 12 luni, statele membre gazda ar trebui sa se asigure ca intreprinderile care detaseaza lucratori pe teritoriul lor garanteaza lucratorilor respectivi un set suplimentar de conditii de munca si de incadrare in munca aplicabile in mod obligatoriu lucratorilor din statul membru pe teritoriul caruia se desfasoara munca.
Orice sanctiune aplicata unei intreprinderi pentru nerespectarea conditiilor de munca si de incadrare in munca ce urmeaza sa fie asigurate lucratorilor detasati ar trebui sa fie proportionala, iar la stabilirea sanctiunii ar trebui sa tina cont, in special, in ce masura au fost furnizate informatiile pe site-ul national oficial unic privind conditiile de munca si de incadrare in munca in conformitate cu articolul 5 din Directiva 2014/67/UE, cu respectarea totodata a autonomiei partenerilor sociali.
Este necesar sa se asigure un nivel mai ridicat de protectie a lucratorilor pentru a se garanta libertatea de a presta servicii pe baza echitabila atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in special prin impiedicarea utilizarii abuzive a drepturilor garantate prin tratate. Cu toate acestea, normele care asigura o astfel de protectie a lucratorilor nu pot aduce atingere dreptului intreprinderilor care detaseaza lucratori pe teritoriul unui alt stat membru de a invoca libertatea de a presta servicii si in situatiile in care o detasare depaseste 12 luni sau, dupa caz, 18 luni.
Orice dispozitie aplicabila lucratorilor detasati in situatia unei detasari care depaseste 12 luni sau, dupa caz, 18 luni trebuie, prin urmare, sa fie compatibila cu aceasta libertate. in conformitate cu jurisprudenta constanta, restrangerea libertatii de a presta servicii este permisa numai daca este justificata de motive imperative de interes public si daca este proportionala si necesara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<