Nu exista invoire neplatita

14 Martie 2013
14 Martie 2013
Revisalinvoireadeclaratia 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Invoirea nu este reglementata legal. In practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

In situatia in care, din motive obiective, salariatul nu isi poate exercita atributiile in cadrul programului stabilit la nivelul unitatii, angajatorul poate stabili un program de lucru flexibil, daca acest lucru permite desfasurarea in conditii optime a activitatii. Totodata, cele doua parti pot stabili si negocia diferite cazuri in care absentele de la serviciu sunt considerate absente motivate. Asadar, in situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

In situatia in care angajatorul nu isi manifesta astfel vointa sau nu au stabilit de comun acord alte reguli aplicabile acestui caz, apreciem ca salariatul are la dispozitie zilele de concediu de odihna sau concediu fara plata.

Cele doua parti, respectiv salariat si angajator, pot stabili de comun acord modalitatea in care salariatul isi poate realiza in anumite perioade activitatea, prin modificarea programului de lucru sau prin alte metode stabilite, in conditiile legii de cele doua parti. In functie de modalitatea aleasa se va realiza in mod corepsunzator si salarizarea persoanei respective pentru ziua/zilele in cauza.

In concluzie, invoirea nu modifica nici programul de lucru si nici salariul pe cale de consecinta nu exista modificari nici in declaratia 112.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]