Plecam de la regula impusa de Codul Muncii, care spune ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
De asemenea, tinem cont de faptul ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
In atentia specialistilor PortalCodulMuncii.ro a fost prezentata situatia unui salariat care lucreaza luni 4 ore, marti lucreaza 12 ore, miercuri este liber, joi lucreaza 6 ore si apoi vineri lucreaza 11 ore. Cum se acorda zilele de CO in acest caz?
Conform specialistilor in legislatia muncii, daca zilele normale de lucru din contractul individual de munca, pentru care salariatul este pontat pe durata desfasurarii activitatii sunt luni, marti, joi si vineri acestea sunt si zilele in care salariatul se afla in concediu de odihna.
Vom tine cont de faptul ca nu se acorda zile de concediu de odihna in zilele de sarbatoare legala si nici in zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Va amintim urmatoarele aspecte!
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.