Zile de concediu neefectuate. In ce situatii se pot reporta si ce trebuie sa stie angajatorii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 August 2017
07 August 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
zile de concediu neefectuateconcediu neefectuatcodul muncii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reamintim atat angajatorilor cat si angajatilor ca, concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Atentie! Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Speta expusa in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Daca un salariat se pensioneaza si isi inceteaza contractul de munca, apoi in aceeasi zi i se incheie alt contract de munca zilele de concediu neefectuat trebuiesc platite? Se pot reporta zilele de concediu neefectualte cu acordul salariatului pt contractul in vigoare?"

Avand in vedere ca vorbim de acelasi angajator si luand in considerare dispozitiile art. 144 din Codul muncii potrivit caruia: concediul de odihna nu se pierde, iar dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

Conform art. 149 din Codul muncii potrivit caruia salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna.

IMPORTANT! Art. 38 din Codul muncii specifica clar ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Pentru a rezolva situatia de mai sus, zilele de concediu de odihna neefectuate pot fi reportate, la primul contract salariatului nefiindu-i compensate (art. 146 alin. (3) din Codul muncii) aceste zile. Asadar, trebuie sa i se dea posibilitatea angajatului sa le efectueze in natura, conform legislatiei in vigoare.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]