Atentie! Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Speta expusa in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Daca un salariat se pensioneaza si isi inceteaza contractul de munca, apoi in aceeasi zi i se incheie alt contract de munca zilele de concediu neefectuat trebuiesc platite? Se pot reporta zilele de concediu neefectualte cu acordul salariatului pt contractul in vigoare?"
Avand in vedere ca vorbim de acelasi angajator si luand in considerare dispozitiile art. 144 din Codul muncii potrivit caruia: concediul de odihna nu se pierde, iar dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
Conform art. 149 din Codul muncii potrivit caruia salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
IMPORTANT! Art. 38 din Codul muncii specifica clar ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Pentru a rezolva situatia de mai sus, zilele de concediu de odihna neefectuate pot fi reportate, la primul contract salariatului nefiindu-i compensate (art. 146 alin. (3) din Codul muncii) aceste zile. Asadar, trebuie sa i se dea posibilitatea angajatului sa le efectueze in natura, conform legislatiei in vigoare.
Sursa: PortalCodulMuncii