Guvernul dezbate din nou cu sindicatele modificarea legislatiei muncii in urma unei solicitari din partea marilor confederatii in ce priveste reintroducerea contractului colectiv de munca, acestea dorind sa revina in linia intai pentru a putea pune presiune asupra patronatelor. Daca modificarile cerute de sindicate sunt acceptate, Codul Muncii va vira iar spre stanga.
Intre reprezentantii Guvernului si sindicate au inceput deja discutii legate de acest subiect, pana acum avand loc mai multe intrevederi la Ministerul Muncii. Institutia condusa de Mariana Campeanu a dezbatut impreuna cu liderii marilor confederatii modul in care se poate face schimbarea actualei legislatii a muncii. Informatia a fost facuta publica de catre Ion Pisc, prim-vicepresedinte BNS, care a declarat ca "impreuna cu executivul pregatim un pachet legislativ care sa cuprinda modificarea Legii Dialogului Social, a Codului Muncii, si a inca doua legi importante din domeniu".
Si ministrul Muncii a sustinut aceasta idee, anuntand ca prevederile CM vor suferi modificari ce vor fi facute in toamna sau la inceputul anului viitor. Mariana Campeanu si-a argumentat pozitia spunand ca in perioada in care PD-L era la guvernare dialogul social a fost blocat in totalitate prin masuri administrative.
Ce schimbari pot interveni
Blocul National Sindical a elaborat deja un proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii. Actul normativ poarta semnatura lui Alexandru Atanasiu.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Schimbarile cele mai importante pe care le urmareste propunerea facuta de sindicate vizeaza institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum obiectivele de performanta, perioada de proba, contractul individual de munca pe perioada determinata, munca prin agent de munca temporara, durata maxima legala a timpului de munca si munca suplimentara.
Despre obiectivele de performanta care acum constituie un drept exclusiv al angajatorului, sindicalistii sustin ca astfel de prevederi pot da nastere unor abuzuri din partea patronatelor. Din acest motiv, in proiectul elaborat de BNS, a aparut propunerea ca obiectivele de performanta sa faca obiectul negocierii colective, putand fi stabilite, pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
O alta schimbare dorita in Codul Muncii tine de perioada de proba despre care specialistii sindicatelor sustin ca a fost marita substantial, fiind o masura injusta. In nota de fundamentare a proiectului BNS se arata ca "apreciem ca oportuna reglementarea unei durate mai scazute a perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati, luand in calcul faptul ca natura activitatii prestate de catre acestia nu prezinta un grad de complexitate ridicat". Varianta dorita de sindicate este ca durata perioadei de proba pentru muncitori necalificati sa nu poata depasi 10 zile lucratoare, iar in cazul persoanelor cu handicap aceasta sa fie de cel mult 45 de zile calendaristice.
Sursa: finantistii.ro