Va reamintim ca legislatia muncii din Romania, incluzand aici Codul muncii, legi speciale, ordonante si hotarari de guvern, prevede un numar de 158 de abateri contraventionale, cu sanctiunile de rigoare.
Unele dintre aceste abateri sunt binecunoscute:
- Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca in scris (amenda de 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata);
- Nerealizarea instruirii lucratorilor privind masurile de sanatate si securitate in munca (4.000-8.000 de lei);
- Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara (300-2.000 de lei).
Alte abateri sunt insa mai subtile:
- Acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata (8.000-10.000 de lei)
- Completarea in Revisal de catre alte persoane decat cele prevazute de lege (3.000-6.000 de lei)
- Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca (5.000-10.000 de lei)
In total sunt 158 de nereguli si vi le prezentam enumerate, scurt si cuprinzator, in capitolul „Control si preventie” din cadrul lucrarii pe stick ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca.
Simpla lor insiruire la liniuta, cu temeiuri legale si explicatii succinte, ocupa peste 30 de pagini, dar va garantam ca veti parcurge aceste pagini pe nerasuflate, dornic sa aflati cu ce va poate „prinde” Inspectia Muncii,
detalii AICI >>>
Cea mai mare amenda pe care o poate aplica Inspectia Muncii este de pana la 100.000 de lei!
Cateva dintre abateri:
1. Refuzul de a pune la dispozitia organelor de control ale caselor de asigurari documentele justificative si actele de evidenta financiar-contabila privind sumele decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, precum si documente medicale si administrative existente la nivelul entitatii controlate si necesare actului de control. Amenda: 30.000 – 50.000 lei.
2. Concedierea salariatelor gravide, in concediu de maternitate, in concediu pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati ori a salariatilor in concediu paternal. Amenda: 3.000 – 100.000 lei.
3. Discriminarea bazata pe criteriul de sex ca si orice ordin sau dispozitie de a discrimina o persoana pe criteriul de sex ori utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex, in legatura cu relatiile de munca. Amenda: 3.000 – 100.000 lei.
Aflati toate abaterile in lucrarea
„ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca”, COMANDA ACUM >>>
Cele 158 de contraventii sunt raspandite in nu mai putin de 29 de acte normative!
Lucrarea pe care v-o oferim va scuteste, asadar, de efortul de a parcurge intreaga legislatie a muncii pentru a identifica aceste contraventii si totodata va garanteaza ca niciuna nu este omisa! Lista este completa, ca urmare orice neregula pe care o constata inspectorii ITM trebuie sa se regaseasca aici.
Contraventiile sunt grupate pe domenii, cele mai numeroase fiind la:
Angajare (5)
Discriminare (14)
Informarea/consultarea salariatilor (3)
Internship (7)
Munca nedeclarata (6)
Protectia maternitatii (12)
Revisal (19)
Salariati straini (7)
Sanatate si securitate in munca (6)
Telemunca (5)
Timp de munca (5)
Zilieri (8)
Multe contraventii, mai exact 7, se refera la desfasurarea controlului ITM in sine.
Iata cateva dintre ele:
a) impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite controlul (amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei);
b) refuzul de a pune la dispozitia inspectorilor de munca documentele si copii ale acestora, precum si informatiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetarii evenimentelor (5.000-10.000 de lei).
c) neindeplinirea masurilor dispuse de inspectorul de munca (5.000-10.000 de lei).
Lista completa o gasiti in lucrarea ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca!
Inspectorii de munca
nu va vor putea surprinde cu nimic! Va oferim informatii complete despre controlul ITM,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<