Acesta a mai precizat ca va avea loc o crestere procentuala a masei salariale totale in sectorul public, in perioada 2016-2021, care va fi de 29,1%.
In acest fel, cresterile salariale ar putea avea o adevarata ascensiune, de la 57 miliarde de lei in 2016, la 60,1 miliarde de lei in 2017. In 2018 ar trebui sa ajunga la 62,9 miliarde de lei, in 2019 la 66,2 miliarde de lei, apoi la 70,2 miliarde de lei in 2020 și la 73,6 miliarde de lei in 2021.
Ministrul Muncii a mai declarat ca este vorba de sapte principii decisive avand in vedere Legea salarizarii unitare.
"Vorbim de sapte principii foarte importante: definirea cadrului de finantare, reforma sectorului public, caracterul unitar al legii, echivalarea intre familiile ocupationale si in interiorul familiilor ocupationale şi modul in care plecam de la fosta lege 284, tratarea sporurilor, cum abordam beneficiile nesalariale si salariul minim ca referinta a salarizarii unitare si, respectiv, raportul maxim si minim in salarizarea in sectorul public", a precizat Pislaru, potrivit Agerpres.
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In document este mentionat ca reforma nu presupune disponibilizari, ci se doreste schimbarea anumitor structuri pentru cresterea eficientei.
De asemenea, reforma nu vizeaza taierea sporurilor, ci mai degraba vor fi incurajate performantele angajatilor, iar ponderea sporului in castigul net va fi mai mica in cazul celor care detin functii de executie decat la cele de decizie. Sistemul de salarizare se bazeaza pe salariul de baza, iar sporurile se adauga la acesta. In acest moment, sporurile se consolideaza in două categorii: sporul de conditii si sporul de performanta: pana la 30% din salariul de baza.
Momentan, ministerul Muncii urmeaza sa primeasca un raspuns din partea sindicatelor cu privire la principiile propuse in data de 21 septembrie.
Pe data de 28 septembrie va fi organizat Consiliul National Tripartit, care va fi coordonat de primul ministru, moment in care se va ajunge la un acord.