O noua modificare in Codul Muncii: se poate lucra si 10 ore pe zi, timp de 4 zile pe saptamana

saptamana de 4 zileprogram de lucru 10 oremodificare codul muncii timp de lucru
O noua modificare in Codul Muncii: se poate lucra si 10 ore pe zi, timp de 4 zile pe saptamana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru romanii care sperau sa poata lucra, la randul lor, doar 4 zile pe saptamana, dupa modelul propus in alte tari europene. Asa se face ca un proiect de lege depus recent la Senat propune ca angajatii sa poata lucra 10 ore pe zi timp de 4 zile pe saptamana, asa cum se intampla si in alte parti.
 
In propunerea legislativa se prevede ca:
 
"Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus."
 
Aceasta initiativa va veni practic in completarea unei prevederi care exista deja in legislatia muncii, avand in vedere ca exista posibilitatea de a repartiza inegal timpul de munca, cu respectarea duratei normale de 40 de ore pe saptamana.
 
Practic, proiectul de lege va veni ca o completare a Codului Muncii, iar angajatii vor putea opta oricand pentru aceasta optiune, daca legea ar fi sa intre in vigoare.
 
Nu este prima initiativa a parlamentarilor de acest gen, ramane de vazut daca de aceasta data proiectul va fi adoptat, promulgat de catre presedinte si publicat in Monitorul Oficial, pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara.
 
In expunerea de motive se poate vedea ca:
 
"Studiile spun ca dintr-un program de opt ore, de regula nu muncim mai mult de patru. Asa ca un program prelungit nu ar fi decat pierdere de vreme. Pe de alta parte, numerosi angajati din Romania stau la serviciu de obicei 10, 11 ore pe zi, opt ore doar in cazuri exceptionale. Dar nu patru, ci exact cinci zile pe saptamana. Si nu intotdeauna o fac pentru bani.  
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Sunt doar cateva exemple de intrebari care isi gasesc raspunsurile in lucrarea pe stick „Totul despre pontaj si programul de lucru”, detalii AICI >>> 
 
Pentru sustinerea acestei propuneri am avut in vedere si efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei. Daca, per total, programul companiei va ramane de cinci zile pe saptamana, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezulta ca patronul trebuie sa faca noi angajari. Asadar, s-ar crea mai multe locuri de munca, cu conditia ca patronul sa aiba cu ce sa plateasca noii angajati. Partea proasta este ca, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai multi angajati inseamna un consum mai mare in economie.
 
Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine tinand cont de cele trei zile libere."
 
 
Ce modificari ar avea loc in Codul Muncii, ca urmare a modificarilor?
 
1. Alineatul (1) al articolului 112 va avea urmatorul cuprins:
 
"Art.112. -(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana."
 
"2. Alineatul (1) al articolului 113 se modifica dupa cum urmeaza:
 
Art.113. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European si Consiiiuiui Uniunii Europene."
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saptamana de 4 zileprogram de lucru 10 oremodificare codul muncii timp de lucru

Data aparitiei: 07 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua modificare in Codul Muncii: se poate lucra si 10 ore pe zi, timp de 4 zile pe saptamana Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]