Ministrii europeni fac apel la "responsabilizarea somerilor"

08 Martie 2011
08 Martie 2011
pensiesomajpensionare anticipataCESUE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrii europeni ai afacerilor sociale, reuniti la Bruxelles, au propus majorarea varstei de pensionare si restrangerea campului de actiune al sistemelor de pensie anticipata.

Varsta efectiva de pensionare si varsta efectiva de iesire de pe piata muncii trebuie majorate, limitand totodata sistemele de pensionare anticipata si adaptand drepturile de pensie la evolutia sperantei de viata, potrivit unui text adoptat de ministrii europeni in cadrul reuniunii de luni.

Nu a fost stabilita deocamdata nicio cifra concreta in acest sens.

Recent, Germania le-a propus partenerilor din zona euro un „pact de competitivitate” care prevede intre altele cresterea varstei de pensionare la 67 de ani. La randul sau, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a prezentat un proiect care sugereaza „alinierea varstei de pensionare cu speranta de viata”.


Ministrii europeni au propus de asemenea luni o reforma a fiscalitatii in sensul unei scaderi a poverii in ce priveste ocuparea mainii de lucru. Sistemele de alocatii de somaj si alte prestatii trebuie concepute astfel incat munca sa fie incurajata, afirma ministrii europeni, care fac apel de asemenea la „responsabilizarea somerilor”.

Aceste masuri sunt in consonanta cu o serie de programe de austeritate aplicate in Europa pe fondul crizei datoriilor, dar impotriva carora confederatia europeana a sindicatelor CES a chemat la o manifestatie la 9 aprilie la Budapesta, cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de finante din UE. (Sursa: Agerpres)

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]