Pentru a putea plati pensii si salarii decente in Romania este nevoie de reglementari clare care sa sprijine piata muncii, afirma ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Iar unul dintre aspectele importante de care trebuie sa tinem cont este legat de standardele ocupationale de formare profesionala.
In acest sens, ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a intalnit in data de 25 august cu reprezentanti ai unor confederatii sindicale, ai unor confederatii patronale, precum si ai Ministerului Educatiei, ai Ministerului Investitiilor si Fondurilor Europene si ai Autoritatii Nationale pentru Calificari.
“In urma discutiilor aplicate de azi (n.n. 25 august) am agreat ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei sa emita un ordin comun prin care actualele standarde ocupationale sa fie prelungite pana la data de 31 decembrie 2024, in conditiile in care acestea isi incetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, dupa caz.
Este nevoie de o solutie imediata pentru prevenirea unei posibile crize pe piata formarii continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislatiei si a unor standarde pentru ca sistemul sa devina functional si practic.
Vom continua sa lucram impreuna pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog si resurse pentru a avea o piata a muncii cat mai competitiva si mai adecvata cerintelor actuale.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Multumim reprezentantilor institutiilor si organizatiilor prezente: Minsterul Educatiei, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Autoritatea Nationala pentru Calificari, Asociatia Nationala a Comitetelor Sectoriale din Romania, Asociatia Patronala a Furnizorilor de Formare Profesionala, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, Confederatia Patronala Concordia, Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<