La inceputul saptamanii, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat ca va demara un proces de inrolare a tuturor angajatilor platiti/angajati de statul roman (direct sau sub forma patronatului) in REVISAL.
"Am comunicat Inspectiei Muncii decizia mea de a incepe acest proiect ambitios, pe care o sa il urmaresc, etapa cu etapa. Acum in REVISAL sunt 1,4 milioane de angajati contractuali (prin contract de munca) la entitati "de stat". "De stat"= institutii publice sau entitati private controlate de stat. REVISAL/REGES + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000. La Ministerul Finantelor este o situatie foarte utila: Posturi ocupate in sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000).
Toate aceste date sunt utile, dar trebuie sa avem o singura sursa, interogabila si actualizata constant cu toate informatiile necesare care sa ne dea imaginea totala a celor care muncesc. Conform ultimului raport de guvernanta corporativa, legislatie partial anulata de Partidul Salvati Detinutii (ca sa pierdem urma acestor entitati) Administratia centrala e proprietara a 225 de intreprinderi care insumeaza 180.000 de angajati, iar administratia locala e proprietara a 1.250 de intreprinderi care insumeaza 100.000 de angajati. Acestora li se adauga peste 135.000 de functionari publici si circa 9.000 de demnitari (7.000 sunt doar primarii si viceprimarii celor aproape 3.300 de localitati)", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Conform ministrului, citat de Agerpres, in REVISAL/REGES nu se regasesc structurile "militare", Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Paza si Protectie, serviciile secrete.
"Nici persoanele angajate prin contract de management prin si mandat de reprezentare si, personal, nu vad de ce nu ar fi. Ca sa ajung acolo unde mi-am propus, anume ca REVISAL/REGES sa devina Registrul Electronic al Fortei de Munca Angajate (REFORMA) din Romania si care sa cuprinda si sistemul privat, dar si pe cei platiti, intr-o forma sau alta, din bani publici nu va fi usor. Sunt legi de schimbat. Mai este si o schimbare de mentalitate. Romania nu stie, cu certitudine, cine e angajat si mai ales cate persoane platim din bani publici. Trebuie muncit si pus la punct un unic punct - sursa pentru toate date despre forta de munca din Romania. M-am decis sa ma apuc de treaba. Si aici", a precizat ministrul Muncii, conform aceleiasi surse.
Conform anuntului facut de Violeta Alexandru, toti angajatii din Romania, toti functionarii, toti demnitarii, toti cei cu contracte de management, toti cei cu mandate de reprezentare indiferent de unde, de cine si cum sunt platiti vor fi in aceasta evidenta.
"Si in baza de date facem o bifa: fonduri publice. Ca sa stim cine e platit din banul public. Cele 4,5 milioane de angajati din privat merita sa stie asta. Incepem!", a concluzionat Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<