Proiectul de lege inregistrat la Senat inca din aprilie 2019 si initiat de mai multi sentori PSD si UDMR are in vedere modificarea contractelor individuale de munca, precum si concilierea conflictelor individuale.
Practic, este vorba despre aplicarea unor metode mai facile de a solutiona potentialele conflicte de munca aparute, iar salariatii ar putea fi insotiti, atunci cand semneaza contracte, de avocati sau experti in legislatia muncii.
ATENTIE! Proiectul de lege nu este in vigoare si urmeaza sa fie votat in curand de senatori, cel mai probabil in data de 2.10.2019, la urmatoare sedinta a plenului.
Senatorii ar trebui sa voteze proiectul pana sambata (28.09.2019), iar daca termenul de adoptare va fi depasit, se va considera ca proiectul a fost adoptat tacit.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Conflictele individuale ar putea fi rezolvate prin conciliere
Iar in acest mod nu se va mai ajunge in instanta, aceasta masura fiind prevazuta de initiativa legislativa mai sus citata. Este vorba despre faptul ca "in vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii," acesta fiind alin (2), al art.232 din Codul Muncii, daca proiectul de lege va fi adoptat.
Noul alin (3) si (4) al art 232 prevad ca:
"Cu privire la informatiile furnizate, prealabil incheierii contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, inclusiv pe durata cercetarii disciplinare prealabile, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate."
"Conciliator poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii care, prin rolul sau activ, propune solutii legale si va starui ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele colective de munca."
Se mai propune si modificarea art. 17, alin (6) si (7):
"La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de catre un avocat, de catre un expert in legislatia muncii sau de catre o alta persoana, conform propriei optiuni."
"Cu privire la informatiile furnizate, prealabil incheierii contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, inclusiv pe durata cercetarii disciplinare prealabile, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate."
Mai multe detalii precum si forma initiatorului pot fi regasite AICI.
Transmiterea REVISAL si activitatile de resurse umane vor putea fi realizate si de catre cei fara competente CERTIFICATE!
Vesti bune pentru angajatorii carora le era teama de adoptarea proiectului de lege referitor la organizarea activitatii de resurse umane si salarizare doar cu angajati certificati in domeniu sau prin externalizarea serviciilor.
Ce s-a petrecut? Se pare ca senatorii din comisia de munca au eliminat din proiectul de modificare a Codului Muncii aceasta obligatie...mai multe despre Revisal aici >>>