Cerere pentru compensarea repausului saptamanal lucrat?

19 Iunie 2012
19 Iunie 2012
Codul munciirepaus saptamanalsporregulament interncontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Conform prevederilor art. 137 alin. 1-3 din Codul muncii republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Daca acest repaus nu poate fi acordat, din motive intemeiate, in zilele de sambata si duminica, putand prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Intr-o astfel de situatie salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Astfel, activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, cat si cu plata unui un spor la salariu, al carui cuantum este stabilit prin stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Nu este insa necesara intocmirea unei cereri in vederea compensarii zilei de repaus saptamanal lucrate de salariat. Salariatul are dreptul la doua zile consecutive de repaus saptamanal, asa cum prevede Codul muncii republicat. Dat fiind faptul ca saptamana reprezinta perioada de sapte zile consecutive socotita de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 2 zile, care se acorda de regula sambata si duminica.
 
Art. 137 alin. (2) din Codul muncii republicat stabileste doua situatii distincte in care repausul saptamanal ar putea fi acordat in doua zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

In aceste cazuri repausul saptamanal se poate acorda in alte doua zile consecutive din saptamana, zile care vor fi precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, conform  prevederilor art. 137 alin. (2) din Codul muncii republicat.  Astfel ca, daca angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminia atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Asadar, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, acesta are dreptul la un spor la salariu, precum si de alte doua zile de repaus acordate alte zile ale respectivei saptamani. Codul muncii actual nu curpinde reglemetari referitoare la cuantumul minim al sporului acordat salariatului in cazul activitatii desfasurate in week-end, legiuitorul lasand astfel liberate deplina partilor in stabilirea cuantumului acestui spor. Insa  sporul va fi acordat ca urmare a unei negociri prealabile. In consecinta, salariatul care a lucrat in ziua de sambata, de exemplu, va beneficia de repaus saptamanal in zilele de duminica si luni, impreuna cu un spor la salariu, fara a intocmi vreo cerere in acest sens.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]