O salariata solicita 2 zile libere pentru decesul mamei iar societatea ii respinge cererea motivand ca neavand nici regulament intern nici contract colectiv, nu au baza legala pentru a i le acorda.
La ce document legal se poate raporta salariata pentru a beneficia de zilele pentru evenimente speciale, in speta deces?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 246 din Codul muncii republicat, intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod (data intrarii in vigoare a fost data de 1 martie 2003).
In cazul angajatorilor infiintati dupa intarea in vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice.
Regulamentul intern este reglementat de art. 241 – 246 din Codul muncii , republicat in M.Of. nr. 345 din 18 mai 2011.
Potrivit art. 152 din Codul muncii republicat, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern.
Angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat).
Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.
In ceea ce priveste obligatia ce incumba angajatorilor in privinta stabilirii zilelor libere platite angajatilor in cazul unor evenimente familiale deosebite, aceasta are ca izvor dispozitiile conventionale cuprinse in contractele de munca sau in regulamentul intern.
Astfel, CCMUN pe anii 2007-2010 continea o asemenea reglementare, a caror respectare era obligatorie pentru toti angajatorii.
Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului ci una conventionala, izvorul acestei obligatii constituindu-l contractele de munca respectiv regulamentul intern.
Potrivit art. 245 din Codul muncii republicat, orice salariat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate.