"Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator, atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii , republicat, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.
Tinem cont de faptul ca fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.
"Nu exista temei legal pentru exercitarea unei alte functii decat cea prevazuta in contractul individual de munca in schimbul unui spor la salariul de baza. Solutia legala este incheierea unui contract individual de munca pentru fiecare functie si primirea unui salariu pentru exercitarea functiei prevazute in contractul individual de munca.", noteaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.
Dar atentie la faptul ca daca atributiile noi sunt corespunzatoare functiei prevazute in contractul individual de munca, introducerea acestora in contractul individual de munca are loc prin modificarea/completarea fisei postului.
Odata cu completarea/modificarea fisei postului se poate negocia si marirea drepturilor salariale.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Sursa: PortalCodulMuncii.ro