Atentie la ce dispozitii din Regulamentul intern incalcati

23 Octombrie 2012
23 Octombrie 2012
regulament interndispozitii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 242 din Codul muncii, printre categoriile de dispozitii pe care trebuie obligatoriu sa le cuprinda regulamentul intern se numara si:
– reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
– abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
– reguli referitoare la procedura disciplinara.

Exemplu
– absenta nemotivata de la serviciu;
– intarzierea la programul de lucru;
– sustragerea de produse si materiale din firma;
– nerespectarea interdictiei de a se fuma in unitate;
– actele de violenta provocate de salariat sau la care acesta participa;
– violenta fizica si de limbaj;
– consumul de bauturi alcoolice in timpul orelor de program sau chiar in afara orelor de program, dar in incinta unitatii;
– hartuirea sexuala.

Potrivit Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, cumodificarile
ulterioare, „angajatorii sunt obligati sa asigure egalitatea de sanse si tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor in regulamentele de organizare si functionare si in cele interne ale unitatilor“.

RECOMANDARE
Este foarte util ca in regulamentul intern al unitatii sa se prevada, tinand cont de specificul activitatii, exemple de fapte care sunt considerate abateri disciplinare. Se va accentua caracterul de exemplu al acestora, pentru a nu se ajunge la o limitare a posibilitatii angajatorului de aplicare a sanctiunilor disciplinare. Folosind experientele anterioare, mentionati faptele ce va pun in pericol buna desfasurare a activitatii si sanctiunile aplicabile acestora.

Este considerata discriminare dupa criteriul de sex si hartuirea sexuala a unei persoane de catre o alta persoana la locul de munca sau in alt loc in care aceasta isi desfasoara activitatea. Prin hartuire sexuala se intelege orice comportament nedorit – verbal, nonverbal sau fizic – de natura sexuala, care are ca scop sau ca efect atingerea demnitatii persoanei si/sau crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator.

Este considerata discriminare si dispozitia de a discrimina o persoana pe criteriul de sex.
Este interzis ca deciziile privind o persoana sa fie afectate de acceptarea sau respingerea de catre persoana in cauza a unui comportament ce tine de hartuirea acestuia.

Pentru prevenirea si eliminarea oricaror comportamente definite drept hartuire sexuala, angajatorul are, intre altele, urmatoarele obligatii:
- sa prevada in regulamentul intern sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati, comitand actiuni de discriminare prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare prin actiuni de discriminare;
- sa asigure informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii si a hartuirii sexuale la locul de munca, inclusiv prin afisarea in locuri vizibile a prevederilor in materie din regulamentul intern;
- sa informeze imediat dupa ce a fost sesizat autoritatile publice abilitate, cum ar fi Agentia Nationala pentru Egalitatea de Șanse intre Femei si Barbati.

Exemplu
Au fost considerate drept gesturi de hartuire sexuala, putand fi calificate – in functie de circumstante – abateri disciplinare:
– afisarea (etalarea) de materiale sexuale;
– bancuri, glume sexuale;
– comentarii de natura sexuala asupra infatisarii cuiva;
– amenintari;
– fluieraturi sau gesturi sexuale;
– solicitari repetate de a iesi cu o persoana de sex opus;
– contacte fizice.

Mai mult decat atat, actele de hartuire sexuala pot fi calificate si ca infractiuni. Potrivit art. 223 din noul Cod penal, hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]