Ce se intampla in situatia in care unui salariat i se cuveneau doar 5 zile de concediu de odihna pentru perioada lucrata in 2014 si a beneficiat de 21 de zile? Cum va proceda angajatorul cu cele 16 zile necuvenite?
Mentionam ca pentru salariatul in cauza, in data de 13 martie unui angajat ii inceteaza CIM cu acordul partilor.
Poate angajatorul, in aceasta situatie, sa retina indemnizatia de concediu aferenta celor 16 zile din ultimul salariu?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat din partea angajatorului o suma nedatorata trebuie sa o restituie.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Salariatul poate restitui suma de bani de bunavoie, prin predarea sumelor de bani nedatorate la casieria unitatii. In caz contrar, angajatorul poate retine sumele acordate salariatului in mod necuvenit, pe baza unei hotarari judecatoresti.
Mentionam faptul ca retinerea constituie o modalitate de executare silita, executare ce poate fi realizata numai in baza unui titlu executoriu iar art. 169 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Referitor la obligatia de restituire a salariatului, Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 274/2011 publicata in Monitorul Oficial nr. 355/23.05.2011, examinand exceptia de neconstitutionalitate a art. 272 alin. (1) din Codul muncii, (actualul articol 256 alin. (1)) a stabilit ca in cazul in care intre salariat si angajator nu exista un acord cu privire la restituirea sumelor nedatorate, obligatia de restituire nu va putea fi stabilita decat pe cale judecatoreasca, la instanta competenta sa solutioneze conflictul de drepturi respectiv, potrivit dispozitiilor art. 281 si urmatoarele din Legea 53/2003 - Codul muncii.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro