Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial al Romaniei nr. 644 din 7 august 2017, a introdus o serie de noi obligatii pentru angajator. Ca urmare a acestei prevederi, angajatorii au inceput sa realizeze o atare monitorizare >>>
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii: "Situatia este urmatoarea: Intr-un proiect in care sunt angajati formatori le sunt alocate un numar de ore care depasesc numarul de ore legale din luna, intrebarea este: - putem modifica prin act aditional contractul de munca in care sa specificam ca angajatul este platit cu suma fixa pe ora, si aceste ore suplimentare sa nu mai fie platite ca ore suplimentare ci ca ore normale? As aprecia daca ati reusi sa imi raspundeti cat mai repede."
Raspunsul specialistilor:
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Angajatorii trebuie sa fie familiarizati cu faptul ca, potrivit art. 120 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
La art. 112 se prevede pentru salariatii angajati cu norma intreaga o durata normala a timpului de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
IMPORTANT
Date fiind informatiile mentionate mai sus, munca prestata peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.
Nu se poate stabili in contractul individual de munca un salariu pe ora. In contractul individual de munca se stabileste un salariu de baza fix pe luna si posibil sa se stabileasca adaosuri la salariu de baza.
Indiferent de modalitatea de reglementare a salariului, munca efectuata de salariat peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.
Posibilitatea de a reglementa plata pe ora exista doar in situatia in care activitatea este independenta iar formatorii sunt persoane fizice autorizate si incheie un contract de prestari servicii.
Sursa: PortalCodulMuncii