Angajatii platiti cu o suma fixa pe ora. Daca depasesc durata normala a timpului de lucru, va fi considerata munca suplimentara?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
11 Septembrie 2018
11 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
plata la oramunca suplimentara 2018art 112 codul munciicontract de prestari servicii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Art. 119 din Codul muncii precizeaza faptul ca angajatorul este obligat sa tina la locul de munca evidenta orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial al Romaniei nr. 644 din 7 august 2017, a introdus o serie de noi obligatii pentru angajator. Ca urmare a acestei prevederi, angajatorii au inceput sa realizeze o atare monitorizare >>>

Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii: "Situatia este urmatoarea: Intr-un proiect in care sunt angajati formatori le sunt alocate un numar de ore care depasesc numarul de ore legale din luna, intrebarea este: - putem modifica prin act aditional contractul de munca in care sa specificam ca angajatul este platit cu suma fixa pe ora, si aceste ore suplimentare sa nu mai fie platite ca ore suplimentare ci ca ore normale? As aprecia daca ati reusi sa imi raspundeti cat mai repede."



Raspunsul specialistilor:


Angajatorii trebuie sa fie familiarizati cu faptul ca, potrivit art. 120 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.

La art. 112 se prevede pentru salariatii angajati cu norma intreaga o durata normala a timpului de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.


IMPORTANT

Date fiind informatiile mentionate mai sus, munca prestata peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.
Nu se poate stabili in contractul individual de munca un salariu pe ora. In contractul individual de munca se stabileste un salariu de baza fix pe luna si posibil sa se stabileasca adaosuri la salariu de baza.

Indiferent de modalitatea de reglementare a salariului, munca efectuata de salariat peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.

Posibilitatea de a reglementa plata pe ora exista doar in situatia in care activitatea este independenta iar formatorii sunt persoane fizice autorizate si incheie un contract de prestari servicii.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]