Brutaria din Harghita unde sunt angajati 2 cetateni straini, amendata cu 10.000 lei pentru incalcarea unor norme SSM

Ioana Pavel
Ioana Pavel
05 Februarie 2020
05 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
harghita angajati sri lankaamenzi ssmsecuritatea si sanatatea in muncainspectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a finalizat controlul la societatea comerciala din judetul Harghita unde sunt angajati doi cetateni straini din Sri Lanka. La data de 30.01.2020, dupa aparitia in presa a unui material referitor la incidentele  petrecute in localitatea Ditrau, judetul Harghita, in care au fost implicati doi cetateni straini, salariati ai unei societati comerciale din domeniul panificatiei, Inspectia Muncii a dispus efectuarea unui control la unitatea respectiva, la care au participat inspectorul ÅŸef, cei doi inspectori ÅŸefi adjuncti, alaturi de inspectori de munca din domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca din cadrul Inspectoratul Teritorial de Munca Harghita, impreuna cu lucratori din cadrul Biroului Pentru Imigrari Harghita.
 
Conform  unui comunicat oficial transmis de Inspectia  Muncii, la 4.02.2020, in urma finalizarii controlului, in domeniul relatiilor de munca, s-a constatat ca societatea are un numar de 90 de salariati, pentru care sunt incheiate contracte individuale de munca inregistrate in REVISAL, nefiind identificate cazuri de munca nedeclarata. De asemenea, angajatorul a facut dovada achitarii drepturilor salariale, iar pentru orele prestate noaptea, acesta acorda sporul de noapte de 25 % din salariul de baza. 
 
In urma finalizarii controlului, in domeniul relatiilor de munca au fost constatate mai multe neconformitati, pentru remedierea carora au fost dispuse 3 masuri si au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale (doua avertismente si o amenda):
 
1) Pentru neconcordante intre orele declarate de catre salariati si orele evidentiate in foile colective de prezenta, s-a dispus angajatorului masura de a tine evidenta corecta, zilnica, a orelor lucrate de salariati, in conformitate cu programul in care acestia isi desfasoara efectiv activitatea la locul de munca, inclusiv cu evidentierea orelor de munca prestate in zilele de repaus saptamanal, si a fost aplicata o sanctiune contraventionala. 
 
2) Intrucat angajatorul a completat in mod eronat, in registrul general de evidenta a salariatilor, cetatenia celor doi salariati srilankezi, declarati ca apatrizi, s-a dispus angajatorului masura corectarii datelor eronate cu privire la cetatenia celor doi salariati si a fost aplicata sanctiune contraventionala.
 
3) Pentru faptul ca sporul pentru activitatea prestata in zilele de repaus saptamanal nu se acorda tuturor salariatilor care lucreaza in zilele respective, s-a dispus masura negocierii si acordarii unui spor la salariu tuturor salariatilor care presteaza activitate in zilele de repaus saptamanal, iar angajatorul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 3000 de lei.
 
Totodata, au fost constatate neconformitati si fata de reglementarile privind securitatea si sanatatea in munca: au fost dispuse 4 masuri de remediere a deficientelor constatate si s-au aplicat 4 sanctiuni contraventionale, din care o amenda in valoare de 10.000 lei si 3 avertismente.
 
Inspectoratul Teritorial de Munca Harghita va verifica modul in care angajatorul va indeplini masurile dispuse. Cazul de la Harghita reprezinta, pe de o parte, un exemplu de buna respectare a reglementarilor din domeniul relatiilor de munca, si anume, plata drepturilor salariale si acordarea sporului de noapte. Pe de alta parte, toate acele nereguli care tin de securitate si sanatate in munca sunt esentiale, iar nerespectarea lor atrage dupa sine amenzi semnificative. 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]