De asemenea, acesta se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
In cazul unei delegatii, lucrurile stau altfel. Tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru?
Iata un caz concret de pe PortalCodulMuncii.ro: "Daca un technician merge in deplasare pana la Zalau (Bucuresti - Zalau) lucreaza 1 ora acolo (repara echipamentul), se intoarce acasa, deci durata deplasarii este de 2 zile, cca 20 ore, el de fapt munceste 1 ora. Acordam diurna pentru 20 ore. dar cum tratam timpul de lucru suplimentar, din cele 20 ore lucreaza la client 1 ora, restul conduce. timpul de mers de la Bucuresti la Zalau este considerat timp de lucru sau nu? exista ore suplimentare in aceasta schema?"
Este demn de mentionat ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca.
Daca atunci cand se afla in delegatie salariatul presteaza munca in afara duratei normale a timpului de lucru (40 de ore pe saptamana), munca astfel prestata este considerata munca suplimentara in baza art. 120 alin. (1) din Codul muncii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
ATENTIE! Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.
Asadar, in aceasta situatie salariatul va fi platit de angajator in perioada in care este in delegatie corespunzator duratei muncii prevazute in contractul de munca. Insa, timpul petrecut pe drum nu reprezinta munca suplimentara.
Sursa: PortalCodulMuncii