"Intrebare: Avand in vedere prederile OG 16/2022 referitoare la contributiile sociale valabile din ianuarie 2023, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza CAS si CASS in cazul in care persoana salariata cu norma intreaga sau partiala, absenteaza de la munca sau este in concediu fara plata? Mentionez ca in ambele cazuri, venitul brut este mai mic sau ega cu salaiul minim brut/economie."
Raspunsul specialistilor:
Conform prevederilor pct. 68 din OUG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale:
68. La articolul 146, dupa alineatul (5^5) se introduc patru noi alineate, alin. (5^6)-(5^9), cu urmatorul cuprins:
"(56) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(57) Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii?
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, DETALII AICI >>>
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
(5^8) In aplicarea prevederilor alin. (5^7), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (5^7) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (5^7) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.
Modificarile de mai sus intra in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.
Astfel cum puteti observa, contributiile sociale CAS si CASS se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara corespunzator numarului de zile in care contractul individual de munca a fost activ, daca salariatul nu se incadreaza la exceptiile de mai sus.
Baza de calcul al contributiilor sociale se stabileste astfel:
2550 x numarul de zile contract activ/numarul de zile lucratoare din luna. In perioada absenetelor nemotivate si a concediului fara plata, contractul individual de munca este suspendat asa incat nu se vor lua in calcul la numarul de zile de contract activ.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru consultant si consilier juridicIntrebare: Avem nevoie de o fisa a postului pentru functia de Consilier si consultant juridic cod cor 111203.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Bonus in perioada concediului de maternitate. Impozit pe venitIntrebare: In cazul unei luni pontate integral in CM cod 08 - sarcina si lauzie exista si alte sume datorate angajatei, un bonus. Ce taxe trebuie retinute pentru acest bonus? (CAS, CASS, impozit, CAM ). Aplicatia de salarizare folosita a retinut doar CAS, CASS si CAM. Impozitul nu l-a retinut, exista scutire de impozit pe alte sume in afara CM? Pe D112 trebuie sa apara mentionat acest bonus la venituri neimpozabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<