Caz practic: Concediu de maternitate pentru angajata cu CIM si PFA!

09 Iulie 2014
09 Iulie 2014
concediu de maternitate pfamaternitate pfaindemnizatie crestere copil pfabaza de calcul concediu pfa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cum procedam in situatia in care avem o angajata cu CIM la firma si care devine si PFA in acelasi timp? Poate aceasta sa beneficieze de concediu de maternitate din ambele parti? Cum procedam si care sunt veniturile care se iau in calcul?

Articole similare actualizate 2014:
Acte necesare indemnizatie crestere copil
Mod de calcul indemnizatie crestere copil
 

Reamintim faptul ca persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente pot obtine concediu medical si indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in conditiile in care sunt asigurati in acest sistem.

De asemenea, beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  daca depun declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate unde sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate si platesc contributia de 0,85% aplicata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.


Nu neglijati faptul ca pentru a beneficia de concediu de maternitate (pre si postnatal) o persoana fizica autorizata trebuie sa se autorizeze in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii si sa cotizeze cel putin o luna intreaga sau 22 de zile la acest sistem in ultimile 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical pentru maternitate.

Daca se indeplinesc toate conditiile, indemnizatia de maternitate va fi platita de casa de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile din salarii, indemnizatia de maternitate va fi platita de angajator.

Pentru a obtine indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, PFA sa realizeze venituri impozabile in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor. Printre aceste venituri se regasesc atat veniturile din salarii cat si veniturile din activitati independente.

La calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare atat veniturile din salarii cat si veniturile din activitati independente.

Daca veniturile din salarii au fost realizate timp de 12 luni anterior nasterii copilului vor fi luate in calcul si veniturile realizate in calitate de PFA chiar daca acestea din urma nu au fost realizate timp de 12 luni ci mai putin.

Nu uitati faptul ca PFA suspenda activitatea in perioada de concediu crestere copil.

Pentru a beneficia de aceste drepturi este necesar ca persoana fizica autorizata sa isi suspende/intrerupe activitatea.

Atat suspendarea cat si intreruperea activitati presupun ca persoana fizica autorizata nu mai desfasoara activitate.

In consecinta, activitatea in calitate de PFA in perioada in care salariata va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie intrerupta.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]