legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariat numit administrator. Exista posibilitatea de a inceta CIM?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
13 Aprilie 2023
13 Aprilie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariat administratorincetare cim administrator
Salariat numit administrator. Exista posibilitatea de a inceta CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Unul dintre salariatii firmei X SA a fost numit administrator, CIM-ul fiind suspendat pe perioada mandatului de administrator, care a fost initial de 4 ani si prelungit susccesiv pe aceeasi perioada de 2 ori. Acum mandatul de administrator se prelungeste pentru o perioada de 30 ani. Este posibila incetarea calitatii de salariat (art. 55 lit. b) avand in vedere perioda lunga a contractului de administrare, fara riscuri pentru societate pe Legea 31/1990 sau este obligatorie mentinerea suspendarii CIM pe acceasi perioada in care exista mandatul de administrator?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Partile contractului individual de munca pot sa hotarasca de comun acord incetarea acestuia. Este adevarat ca in baza art. 137 alin. (3) din Legea 31/1990 se reglementeaza suspendarea contractului individual de munca, dar acest lucru nu inseamna ca daca salariatul doreste sa inceteze contractual individual de munca nu este posibila incetarea.
 
Anterior datei de la care se prelungeste mandatul, la incetarea mandatului anterior se poate inceta contractul individual de munca cu acordul partilor astfel incat persoana in cauza sa nu mai detina calitatea de administrator la data la care incepe noul mandat. Spre exemplu, mandatul anterior inceteaza la data de 12 aprilie. La aceasta data, mandatul inceteaza, suspendarea CIM inceteaza, CIM inceteaza cu acordul partilor.
 
Noul mandat incepe la data de 13 aprilie.
 
In ceea ce priveste durata mandatului de 30 ani mentionez ca nu este posibila legal avand in vedere dispozitiile Legii 31/1990 a societatilor care stabilesc astfel:
 
Art. 15312
(1) Durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului si ai consiliului de supraveghere, este stabilita prin actul constitutiv, ea neputand depasi 4 ani. Ei sunt reeligibili, cand prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
(2) Durata mandatului primilor membri ai consiliului de administratie, respectiv al primilor membri ai consiliului de supraveghere, nu poate depasi 2 ani.
(3) Pentru ca numirea unui administrator, respectiv a unui membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, sa fie valabila din punct de vedere juridic, persoana numita trebuie sa o accepte in mod expres.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

TIPARIT: Codul muncii - republicat si actualizat la zi!


Usor de citit, de inteles, de asimilat!

Intrati chiar acum in posesia lucrarii  “Codul muncii - republicat si actualizat la zi” in  format tiparit!
 
Eficienta muncii dvs. va creste, fara discutie, si va veti intari astfel in firma imaginea de profesionist desavarsit, care tine in mana resursele umane ale companiei (adica partea cea mai importanta) si care are intotdeauna raspunsul corect pentru orice problema.

...Vezi AICI detaliile complete <<


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]