Inregistrarea unui certificat medical in perioada de concediu fara plata - procedura

Gabriela Dita
Gabriela Dita
30 Septembrie 2024
30 Septembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concediu medical in concediu fara plataconcediu fara plata certificat medical
Inregistrarea unui certificat medical in perioada de concediu fara plata - procedura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit art. 54 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata acordat pentru studii sau pentru interese personale. 

Ce presupune suspendarea contractului de munca si ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre concediul fara plata? Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza, in studiul de caz pe care l-am ales ca punt de plecare, prezentat de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Daca un angajat are un Concediu fara plata pentru perioada 04.09-10.09.2024 iar ulterior aduce un concediu medical, respectiv pentru perioada 10.09-30.09.2024 , perioada ce se suprapune cu concediul fara plata, cum pot inregistra medicalul?"

Raspunsul specialistilor: 

In baza certificatului medical eliberat pentru perioada 10.09. – 30.09.2024, incepand cu prima zi de medical, 10.09.2024, inceteaza suspendarea din contractului individual de munca. Astfel, la data la care ati intrat in posesia certificatului medical inregistrati in Revisal incetarea suspendarii CIM pentru conediu fara plata iar la detalii faceti mentiuni cu privire la datele certifactului medical.

Concediu medical desi suspenda de drept contractul individual de munca nu se inregistreaza in Revisal.

Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii persoane fizice sau juridice de drept privat, indiferent daca au sau nu statutul de utilitate publica precum si nstitutiile/autoritatile publice/alte entitati juridice care angajeaza personal in baza unui contract individual de munca, completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:

o) perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>> 

Astfel, cauzele de suspendare ale contractelor de munca in baza certificatelor medicale sunt exceptate de la suspendarea contractului individual de munca in Revisal, chiar daca aceste suspendari sunt suspendari de drept reglementate la art. 50 din Codul muncii.

Pentru ziua de 10 septembrie salariatul se afla in incapacitate temporara de munca si nu in concediu fara plata. Se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor la data sfarsit suspendare ziua anterioare primei zile de concediu medical (09.09.2024), iar data inceput suspendare prima zi de concediu medical (10.09.2024).

Conform art. 16 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Astfel, daca in perioada concediului fara plata intervine incapacitatea temporara de munca a salariatului, concediul fara plata se intrerupe, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate. In acest caz, in registrul general de evidenta a salariatilor va fi operata incetarea suspendarii incepand cu prima zi de incapacitate temporara de munca.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]