Un institut al Academiei Romane propune impozitarea suplimentara a romanilor cu venit de peste 3.200 lei net pe luna

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Aprilie 2020
28 Aprilie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
taxa de solidaritateimpozit salariu3200 lei netacademia romana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intr-un context in care mediul privat de afaceri beneficiaza de sprijin de somaj tehnic din partea statului in perioada de criza, o propunere la polul opus vine din cadrul unui institut al Academiei Romane si vizeaza cetatenii romani care obtin peste 3.200 lei net pe luna. 
 
Astfel, se propune o taxa noua pe care sa o plateasca romanii care au venituri lunare de peste 3.200 lei net, iar calculele arata, potrivit Mediafax, ca anul trecut peste 1,5 milioane de romani aveau venituri de peste 3.200 de lei pe luna.
 
Studiul realizat de cercetatorii Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane incearca sa arate ca ar fi nevoie de o astfel de taxa suplimentara, o taxa de solidaritate pe care o propun autorii studiului.
 
„Pentru salariati o sa fie foarte greu. Va incuraja nemunca. Pentru ca taxa e undeva la 45% din salariu.  O astfel de taxa suplimentara, o sa spuna ca statul ia mai mult, oricum lua zdravan, dar acum cand ia mai mult de 50% din munca mea nu mi se pare deloc normal. Mai bine nu mai muncesc” spune Adrian Benta, consultant fiscal, pentru Mediafax.
 
In ciuda faptului ca se platesc deja taxe si impozite catre bugetul de stat si ca veniturile de 3200 lei sunt departe de a fi considerate venituri mari, angajatii institutului de stat amintit fac aceasta propunere care, cel mai probabil, va ramane la acest stadiu deoarece impozitarea suplimentara in acest moment nu se afla pe lista guvernantilor. 
 
Autorii studiului propun ca masura sa se aplice pentru cel mult un an de zile si sa ajute astfel la cresterea bugetului de stat. 
 
Potrivit datelor Ministerului Muncii, in 2019, peste 1,5 milioane de angajati, adica mai mult de un sfert din totalul angajatilor din Romania, aveau venituri nete mai mari de 3.200 de lei, potrivit Ministerului Muncii.

De asemenea, potrivit HotNews.ro, acelasi institut recomanda majorarea indemnizatiei de somaj, dar si revenirea la contributia pe indemnizatia de somaj.
 
“Recomandam marirea cuantumului indemnizatiei de somaj la 1.000 lei pe luna, ca masura exceptionala pentru o perioada de 3-6 luni, cu posibilitatea prelungirii in functie de evolutia epidemiologica si/sau socio-economica. Formula de calcul din lege prin raportarea la ISR (indicatorul social de referinta) sa fie suspendata in aceasta perioada. Precizam ca nivelul de 1.000 de lei lunar este apropiat de pragul de 75% din salariul minim net”, se arata in documentul citat de aceeasi sursa.
 
Exista doua motive pentru care recomanda ca indemnizatia de somaj sa fie de 1.000 lei, subliniaza HotNews.ro:
 
• formula actuala de calcul, prin care maximul indemnizatiei de somaj este sub 480 lei, adica mai putin de 100 euro lunar; mentinerea unei asemenea formule, bazata pe politicile de austeritate din 2010-2012 si pe nivelul veniturilor populatiei din urma cu 10 ani reprezinta un risc social major, in eventualitatea unui somaj masiv provocat de recesiune;
• raportarea indemnizatiei de somaj la 75% din salariul minim a functionat foarte bine timp de circa 20 de ani, chiar si in perioadele in care Romania inregistra peste un milion de someri.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]