800.000 de contracte de munca sunt suspendate si circa 100.000 de oameni au fost concediati

contracte de munca suspendateajutor somaj tehniccontracte de munca incheiate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat saptamana aceasta ca in prezent sunt 800.000 de contracte individuale de munca suspendate si aproape 100.000 de contracte incheiate.
 
Referitor la cele 100.000 contracte de munca incheiate, ministrul Muncii a precizat ca nu sunt semnale ca toate aceste contracte au fost incheiate in forme abuzive.
 
"In acest moment sunt 800.000 de contracte suspendate. Am observat intr-adevar o tendinta de a recurge la suspendare, intreruperea temporara a contractelor pentru a accesa aceste fonduri guvernamentale. Subliniez faptul ca acesti angajatori care adreseaza aceasta nevoie si solicita banii sunt oameni care pleaca de la premisa ca trebuie sa le asigure angajatilor lor o sursa de venit in aceasta perioada de criza, ca vor sa-i tina aproape si odata ce criza trece sa lucreze cu ei mai departe. Acestia sunt oamenii pe care ii inteleg si pentru care am gandit aceasta masura. Ii apreciez pentru faptul ca trec prin greutati, nu au dorit sa inchida contractele (...). Sunt oameni care cauta solutii pentru mentinerea angajatilor, pentru ca prin acesti angajati au facut ca propria companie sa aiba venituri", a declarat ministrul Muncii, citat de Agerpres.
 
De asemenea, ministrul considera ca multe dintre contractele incheiate in aceasta perioada sunt o consecinta a panicii.
 
"Sunt si aproape 100.000 de contracte incheiate, nu am semnale ca toate acestea sunt incheiate in forme abuzive. Am fost atenta si la sesizarile depuse la Inspectia Muncii, la Inspectoratele Teritoriale de Munca si ma uit cu atentie la toate semnalele pe care le am (...) am avut discutii cu angajati care mi-au semnalat situatii la limita, au intrat in panica probabil si unii si altii, dar stiu sigur ca acest moment de panica a fost depasit. Prin urmare, mesajul meu este deopotriva incurajator pentru cei care doresc sa continue activitatea si apeleaza temporar la aceasta masura pusa la dispozitie de Guvern, dar mai ales exista oameni in acest moment care au gasit o forma de intelegere cu angajatii lor. Exista exemple in Romania de angajati, care sunt la serviciu, cu toate masurile de protectie, si au inteles ca trebuie sa contribuie pentru ca firma de unde isi iau salariul, dupa ce se termina aceasta perioada, sa mearga inainte", a precizat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.
 
La 1 aprilie a.c., numarul contractelor individuale de munca suspendate a ajuns la 795.291, iar cel al contractelor incetate la 155.675.
Cele mai multe contracte de munca suspendate - 207.688 -, conform aceleiasi surse, sunt in industria prelucratoare, 56.361 in comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 110.667 au fost consemnate in domeniul hoteluri si restaurante.
De asemenea, din cele 155.675 de contracte individuale de munca incetate, 30.873 au fost inregistrate in sectorul comert cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, 27.174 in industria prelucratoare si 19.254 in constructii.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte de munca suspendateajutor somaj tehniccontracte de munca incheiate

Data aparitiei: 02 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

800.000 de contracte de munca sunt suspendate si circa 100.000 de oameni au fost concediati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]