Sporul de vechime influentat de concediul fara plata?

01 Iunie 2012
01 Iunie 2012
spor de vechimeconcediu fara platacodul munciisuspendarecontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Daca un salariat, de-a lungul anilor, a avut diferite salarii de incadrarea, sporul de vechime se aplica la salariul avut in luna respectiva? Daca intr-o luna a avut 15 zile de concediul fara salariu, cum se reflecta aceste zile in calculul sporului de vechime?  
 
Raspuns: Inainte de toate, mentionam faptul ca sporul de vechime nu este un spor reglementat legal. In cuprinsul contractului de munca se pot fi stabilit elemente precum obligatia angajatorului de a acorda sporul de vechime, conditiile in care se acorda acest spor etc. Ceea ce inseaman ca sporul de vechime il veti calcula in baza specificatiilor contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul  individual de munca referitoarle la acordarea acestui tip de spor.
 
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010 in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010 prevedea la art. 41 alin. (3), printre sporurile minime ce se acordau in baza acestui contract si sporul pentru vechime in munca de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza. Sporul de vechime in munca acordat in baza prevederilor contractului colectiv national se calcula la salariu de baza. Data fiind iesirea din vigoare a acestui contract colectiv de munca, in prezent angajatorii se folosesc de prevederile contractului colectiv incheiat la nivel de unitate, in cuprinsul caruia pot fi prezente prevederi legate de acordarea acestui spor.
 
Referitor la acordarea concediului fara plata, in perioada in care salariatul beneficiaza de acesta contractul sau de munca este suspendat, ceea ce inseamna ca in aceasta perioada salariatul nu presteaza activitate si deci nu beneficiaza de salariu corespunzator perioadei in care s-a aflat in concediu fara plata. Astfe ca, in luna in care salariatul a beneficiat de zile de concediu fara plata veniturile salariale, inclusiv sporul de vechime, vor fi reduse corepunzator perioadei in care nu a prestat activitate in unitate. Perioada de concediu fara plata nu influenteaza modalitatea de calcul a sporului, sporul de vechime fiind insa mai mic raportat la perioada din luna in care salariatul a prestat activitate.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]