In Monitorul Oficial nr. 230/21.03.2020 a fost publicata Hotararea nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor
zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, in vigoare de la 21 martie 2020.
Regasiti mai jos textul integral al hotararii, alaturi de modelul oficial pentru declaratia pe propria raspundere a parintelui care NU beneficiaza de zile libere acordate in baza Legii nr. 19/2020.
Pentru explicatii date de specialisti privind Legea 19/2020 si HG 217/2020, va recomandam articolul:
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 3 alin. (2) din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. -
(1) Se stabilesc ca zile libere platite pentru unul dintre parinti, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, in temeiul Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, si al Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, zilele lucratoare pana la incetarea situatiei de urgenta decretata, cu exceptia zilelor lucratoare din perioada vacantelor scolare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica persoanelor care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 19/2020.
(3) Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul in perioada prevazuta la alin. (1), insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 19/2020, respectiv ca nu se afla in concediu de odihna sau
concediu fara plata, precum si de copia certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor.
(4) Modelul declaratiei este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. -
Pentru fiecare zi libera in conditiile prezentei hotarari angajatorul acorda o indemnizatie care se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si al carei cuantum este de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Art. 3. -
(1) Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizatiei prevazute la art. 2, angajatorul va depune cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, dupa caz. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
a) lista angajatilor care au beneficiat de zilele libere, precum si indemnizatia acordata pe aceasta perioada;
b) copii de pe statele de plata din care sa reiasa acordarea indemnizatiei;
c) declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atesta ca lista prevazuta la lit. a) contine persoanele care indeplinesc conditiile reglementate la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 19/2020; modelul declaratiei este aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;
d) dovada platii contributiilor si impozitelor aferente lunii in care s-a platit indemnizatia.
(2) Cererea va fi datata si semnata de reprezentantul legal si va contine obligatoriu urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail;
b) contul bancar;
c) numele reprezentantului legal al angajatorului;
d) suma totala solicitata;
e) numarul angajatilor pentru care s-a solicitat suma.
(3) Documentele prevazute la alin. (1) se transmit prin posta electronica la adresa electronica comunicata de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in cel mult 30 zile de la data efectuarii platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei.
(4) In situatia in care documentele prevazute la alin. (1) nu pot fi transmise prin posta electronica, acestea se vor transmite prin orice alt mijloc de comunicare.
(5) Decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie potrivit art. 2 se face in termen de 60 de zile calendaristice de la data inregistrarii documentelor prevazute la alin. (1).
(6) Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia ca, in termen de 24 ore de la primirea prin posta electronica sau in conditiile alin. (4) a documentelor prevazute la alin. (1), sa comunice angajatorului numarul de inregistrare al solicitarii.
Bucuresti, 18 martie 2020.
Nr. 217.
ANEXA
DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
Subsemnatul/Subsemnata, . . . . . . . . . ., cu domiciliul in . . . . . . . . . ., legitimat/legitimata cu . . . . . . . . . . seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., CNP . . . . . . . . . ., avand calitatea de angajat la . . . . . . . . . ., in functia de . . . . . . . . . ., parinte/persoana asimilata parintelui/reprezentant legal al copilului/copiilor:
1. numele si prenumele . . . . . . . . . ., in varsta de . . . . . . . . . . ani;
2. numele si prenumele . . . . . . . . . ., in varsta de . . . . . . . . . . ani;
3. numele si /prenumele . . . . . . . . . ., in varsta de . . . . . . . . . . ani,
cunoscand prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la falsul in declaratii, declar prin prezenta, pe propria raspundere, ca in perioada.......... nu beneficiez de zile libere acordate in baza Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, ca nu ma aflu in concediu de odihna sau concediu fara plata.
Data
. . . . . . . . . . Semnatura
. . . . . . . . . .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<