Somajul reprezinta vechime in munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
31 Ianuarie 2023
31 Ianuarie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vechimea in muncasomaj tehnic indemnizatiesomaj tehnic vechime in munca
Somajul reprezinta vechime in munca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reprezinta vechime in munca perioada de somaj, ca urmare a desfiintarii postului?  In cadrul adeverintei de vechime in munca se mentioneaza si cuantumul somajului tehnic?
 
Raspunsul specialistului:
 
Perioada de somaj nu constituie vechime in munca. Notiunea de vechime in munca o regasim in Codul muncii. Astfel, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca. Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. Asadar, vechimea in munca este o notiune instituita si reglementata de Codul muncii in cadrul raporturilor juridice nascute in baza unui contract individual de munca.
 

Vechimea in munca si stagiul de cotizare 2023

 
Vechimea in munca in domeniul securitatii sociale a fost inlocuita prin Legea 19/2000 cu notiunea de stagiu de cotizare. Potrivit Legii 19/2000, stagiu de cotizare reprezinta acea perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca inteleasa in sensul legislatiei muncii sau poate fi mai mare in intelesul legislatiei securitatii sociale, adaungandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare. Aceste perioade nu constituie vechime in munca in sensul legislatiei muncii, neputand fi valorificate, spre exemplu, la acordarea sporului de vechime in munca.
 
Potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.
 
Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 8 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.
 

Ce este vechimea in munca?
 

Asa cum spuneam, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
 
In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
 
Intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

Somaj tehnic indemnizatie
 

Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime, respectiv a acordarii gradatiei aferenta transelor de vechime in munca in conformitate cu prevederile in domeniul salarizarii si inclusiv a drepturilor la concediul de odihna.
 
In ceea ce priveste somajul tehnic, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
 
Pe durata suspendarii CIM pentru somaj tehnic salariatii beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
 
Insa indemnizatia pe care o primeste salariatul pe durata somajului tehnic este venit din salariu in afara functiei de baza deorece pe aceasta perioada contractul de munca este suspendat.
 
Faptul ca pe durata somajului tehnic sunt platite contributiile sociale pentru indemnizatia primita de salariati nu inseamna ca in aceasta perioada salariatii au vechime in munca ci doar stagiu de cotizare.
 
Vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.
 
Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.
 
In consecinta, incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada somajului tehnic.
 
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
 
Astfel, in adeverinta de vechime, pe perioada somajului tehnic contractul de munca este suspendat si nu constituie vechime in munca.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]