legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Somajul se considera vechime in munca? Ce spun specialistii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Februarie 2025
05 Februarie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vechimea in muncasomaj tehnic vechime in muncasomaj vechime in munca
Somajul se considera vechime in munca? Ce spun specialistii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins
Vechimea in munca reprezinta perioada totala de timp in care o persoana a fost angajata cu contract individual de munca. Calculata in ani si luni, aceasta perioada influenteaza direct mai multe aspecte ale relatiei de munca, fiind in special esentiala pentru calcularea drepturilor de pensionare. 

Pentru stabilirea vechimii in munca se iau in considerare, pe langa timpul efectiv lucrat, si anumite perioade asimilate, precum concediul de maternitate si de cresterea copilului, concediul paternal, concediul pentru incapacitate de munca si altele. Vom analiza in acest articol daca perioada de somaj este considerata vechime in munca si vom prezenta principalele prevederi legislative care reglementeaza acest aspect. 

Somajul se considera vechime in munca? Opinia specialistilor

Perioada de somaj NU constituie vechime in munca deoarece, conform art. 16 alin (4) din Codul Muncii, vechimea in munca se dobandeste doar prin munca prestata in baza unui contract individual de munca. Prin urmare, vechimea in munca reprezinta intervalul de timp in care salariatul a desfasurat efectiv activitate profesionala in temeiul unui contract individual de munca. Elementul definitoriu este prestarea muncii propriu-zise, ceea ce exclude perioadele de intrerupere a activitatii (precum cel de somaj), de la calculul vechimii in munca.

Este important de precizat faptul ca, potrivit Legii nr. 1/1991, perioadele de somaj constituiau vechime in munca, iar drepturile aferente puteau fi valorificate la calculul sporului de vechime si pentru acordarea gradatiilor.

Cu toate acestea, odata cu abrogarea Legii 1/1991 prin art. 130 lit. a) din Legea 76/2002, incepand cu 01.03.2002, perioadele de somaj nu mai sunt recunoscute ca vechime in munca. Astfel, doar indemnizatiile de somaj primite in baza Legii 1/1991 (anterior date intrarii in vigoare a Legii 76/2002), pot fi considerate vechime in munca si pot fi valorificate la calculul sporului de vechime, respectiv a acordarii gradatiei aferenta transelor de vechime in munca in conformitate cu prevederile in domeniul salarizarii si inclusiv a drepturilor la concediul de odihna.

 

Noua lege a pensiilor. Ghid practic! - Singura lucrarea de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024!!

Perioada de somaj este stagiu de cotizare la pensie?

Desi sunt doi termeni diferiti din legislatia muncii si a sistemului de asigurari sociale, vechimea in munca si stagiul de cotizare sunt adesea confundati. 

Vechimea in munca din legislatia muncii este perioada de timp in care o persoana a fost angajata legal, indiferent daca a platit sau nu contributii sociale. In schimb, in domeniul securitatii sociale, stagiul de cotizare se refera strict la perioada in care s-au platit contributiile obligatorii.

In domeniul securitatii sociale, vechimea in munca a fost inlocuita prin Legea 19/2000 cu notiunea de stagiu de cotizare. Potrivit acestei legii, stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii. 

Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca inteleasa in sensul legislatiei muncii sau poate fi mai mare in intelesul legislatiei securitatii sociale, adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare. Aceste perioade nu constituie vechime in munca in sensul legislatiei muncii, neputand fi valorificate, spre exemplu, la acordarea sporului de vechime in munca.

Conform precizarilor CNPP , in ceea ce priveste perioada de somaj, aceasta era asimilata stagiului de cotizare la pensie (inclusa ca perioada necontributiva) doar in cazul in care s-a beneficiat de ajutor de somaj si/sau de ajutor de integrare profesionala, conform Legii nr. 1/1991, anterior datei de 01.04.2001. De asemenea, se constituie vechime de munca si se asimileaza stagiului de cotizare pentru pensie perioadele care au constituit vechime in munca conform altor actele normative, pentru care nu s-a datorat contributie de asigurari sociale (spre ex: somajul tehnic acordat conform OUG nr. 28/2009, OUG nr. 4/2010). 

Asadar, se asimileaza stagiului de cotizare perioada de somaj pana la data intrarii in vigoare a Legii 76/2002.

NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 18 iunie sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 
Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]