ATENTIE! NU se platesc de angajatori zilele libere din cele 2 saptamani de vacanta anuntate

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Octombrie 2021
25 Octombrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
zile libere parintivacanta copii zile libereindemnizatie zile libere parinti
ATENTIE! NU se platesc de angajatori zilele libere din cele 2 saptamani de vacanta anuntate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Chiar daca prin OUG 110/2021 zilele libere acordate parintilor in cazul in care cursurile sunt suspendate se platesc de angajator, in urmatoarele doua saptamani de vacanta pentru copii, aceste drepturi nu se aplica.
 
 
"Zilele libere se acorda obligatoriu de catre angajator numai unuia dintre parinti, in cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilitati de pana la 26 de ani inscrisi intr-o unitate de invatamant sau intr-o unitate de educatie timpurie anteprescolara. Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de munca ocupat de parinte trebuie sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca. De asemenea, beneficiaza de zile libere si parintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav nescolarizat si parintele care are in ingrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiaza de servicii de zi, a caror activitate a fost limitata sau suspendata ca urmare a raspandirii coronavirusului.", se mentioneaza intr-un material semnat de Irina Marinescu, director PwC Romania, citat de Agerpres.
 
Mai mult, conform aceleiasi surse, nu beneficiaza de zile libere parintele care se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: este in concediu pentru cresterea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere, este in concediu fara plata sau de odihna, are raportul de munca suspendat ca urmare a intreruperii temporare a activitatii angajatorului si nu realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.
 
"Zilele libere se acorda de la data depunerii cererii de catre parinte la angajator, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice. Cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, o copie a certificatului de nastere al copilului sau a documentului care atesta calitatea de parinte si, daca e cazul, o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului/adultului in varsta de pana la 26 de ani", se arata in comunicatul PwC. 
 
 
De asemenea, subliniaza sursa amintita, pentru decontarea sumelor aferente indemnizatiei, angajatorul depune cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene/a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala sau punctul de lucru al acestuia; cererea va fi insotita de documente justificative privind indeplinirea conditiilor de decontare a indemnizatiei.
 
 
"Neacordarea de zile libere de catre angajator conform prevederilor Ordonantei 110/2021 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care se refuza acordarea zilelor libere, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre inspectorii de munca. Indemnizatia pentru zilele libere este de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca", se mentioneaza in material.
 
Persoanele fizice care beneficiaza de indemnizatia aferenta zilelor libere conform Ordonantei 110/2021 nu pot dispune de suma de pana la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizatiilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]