Va reamintim ca, in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informeaza Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Vechimea in munca. Cum poti verifica ONLINE ce vechime ai dobandit pana in prezent?
Primul pas va fi acela de a completa datele formularului de creare cont, asa cum este specificat pe site CNPP.
Iti mentionam ca, asa cum precizeaza autoritatile, structura formularului este urmatoarea:
Date de identificare:
Numele si prenumele
CNP
Adresa de e-mail
Act de identitate
Speta: Angajarea unei persoane, care printre alte locuri de munca, a lucrat si in strainatate (in afara Romaniei, in Comunitatea Europeana sau in afara ei). Ce acte (traduse si legalizate?) ar trebui sa imi prezinte pentru a-i lua in considerare, ca si vechime, perioada lucrata in strainatate? Mentionez ca as putea sa ii dau, spre exemplu, un spor de vechime mai mare daca iau in considerare si acea perioada. Ce alte opinii sau recomandari aveti?
Raspunsul specialistului:
Sporul de vechime nu este reglementat de lege pentru angajatorii din domeniul privat asa incat in absenta unei reglementari a sporului nu exista nici prevederi legale referitoare la documentele necesare.
Pornind de la definitia data vechimii in munca de art. 16 alin. (5) din Codul muncii (Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca) salariatul trebuie sa faca dovada prestarii activitatii in baza unui contract individual de munca.
Astfel, vechimea in munca poate fi dovedita cu adeverinte eliberate de fosti angajatori privind activitatea desfasurata de salariati precum si orice alt document din care sa rezulte activitatea prestata in baza unui contract individual de munca cum ar fi certificate de stagii eliberate de institutiile din statele respective traduse si legalizate in limba romana.
De asemenea, se poate prezenta si contractul individual de munca insotit de o declaratie pe proprie raspundere a salariatului din care sa rezulte ca in perioada de existenta a contractului de munca nu au existat intreruperi de activitate, daca angajatorul accepta o astfel de dovada.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<