Va reamintim ca potrivit art. 146 din Codul muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Dreptul la concediu de odihna nu se pierde prin neefectuare, chiar daca nu a fost efectuat intr-un termen de maximum 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestr drepturi este lovita de nulitate.
Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, in cazul incetarii contractului individual de munca concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani.
In situatia in care salariatul a prestat activitatea, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, apreciem ca angajatorul a ramas obligat cu acordarea concediului de odihna pentru fiecare an in care salariatul a prestatat activitatea, atata vreme cat dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii si nici nu poate fi compensat in bani (cu exceptia situatiei in care inceteaza CIM – art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
Dar in situatia in care angajatorul doreste sa acorde mai multe zile de concediu decat prevede legea, cum se va proceda? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica intr-un studiu de caz prezentat mai jos:
"Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile."
250 Modele Fise de Post
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Raspunsul specialistilor:
Potrivit legii, in mediul privat durata concediului de odihna este reglementata la art. 145 din Codul muncii:
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
In mediul public, conform HG 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, concediul de odihna se acorda astfel:
Art. 1
(1) Salariatii din administratia publica au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 21 sau 25 zile lucratoare, in raport cu vechimea lor in munca, dupa cum urmeaza:
Vechimea in munca Durata concediului
- pana la 10 ani 21 zile lucratoare
- peste 10 ani 25 zile lucratoare
(2) Salariatii din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 18-25 zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
Vechimea in munca Durata concediului
- pana la 5 ani 18 zile lucratoare
- intre 5 si 15 ani 21 zile lucratoare
- peste 15 ani 25 zile lucratoare
(3) Pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, durata concediului de odihna este de 24 de zile lucratoare. La stabilirea duratei concediului de odihna se ia in considerare varsta pe care acesti tineri au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.
(4) Personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat, incadrat in unitatile bugetare, are dreptul la un concediu de odihna platit, stabilit in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
- 24 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de pana la 5 ani;
- 26 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de 5-15 ani;
- 28 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de peste 15 ani.
Art. 2
Salariatii care sunt incadrati in posturi cu fractiuni de norma (4 sau 6 ore pe zi) au dreptul la concediu de odihna cu durata integrala stabilita potrivit art. 1, corespunzator vechimii in munca.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit aici >>>
Prin urmare, in mediul privat durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, iar durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Daca la nivel de unitate exista un contract colectiv de munca si s-a negocit acordarea concediului de odihna dupa modelul descris de dvs. atunci este o obligatie si nu o posibilitate.
Daca nu exista contract colectiv nu va impiedica nimic sa acordati concediu de odihna progresiv in functie de vechimea in unitate sau de vechimea in munca.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.